June 15th, 2024

Recenzie carte : « Iubirea ca mod de viata » de Gary Chapman

Am terminat de citit luna trecuta cartea « Iubirea ca mod de viata » de Gary Chapman – un renumit consilier matrimonial american, cu o casnicie de peste 40 de ani, alaturi de sotia sa. Deci m-am gandit ca omul cam stie despre ce vorbeste. 🙂

« Iubirea ca mod de viata » este scrisa foarte constiincios si metodic, in dulcele stil american de how to/self help al cartilor de dezvoltare personala. Prima data chiar m-a amuzat dar apoi mi-am dat seama ca este un instrument foarte util si ca are o logica si o structura bine puse la punct.

Gary Chapman incepe prin a vorbi despre cele 7 trasaturi de caracter ale persoanelor iubitoare :

  • Bunatatea
  • Rabdarea
  • Iertarea
  • Respectul
  • Smerenia
  • Generozitatea
  • Sinceritatea

iubirea-ca-un-mod-de-viata

Limbajul folosit este accesibil si usor de inteles, cu exemple concrete asa da/asa nu si cateva istorioare care te ajuta sa intelegi mai bine chestiunea in cauza, iar la finalul fiecarui capitol are niste intrebari/teme de reflectie, daca vrei sa-ti iei notite sau chiar sa aprofundezi anumite subiecte.

Si credeati ca vorbeste doar de fericirea in cadrul unui mariaj ? Ei bine nu !

In a doua partea a cartii, autorul se refera la iubirea in casnicie, la serviciu si in cadrul relatiilor dintre parinti si copiii.

Nu prea e o carte pe care sa o dai gata in 2 timp si 3 miscari ci e de « rumegat ». Mai ales daca vrei sa faci un pic de introspectie si « sapaturi interioare » ca sa vezi cam pe unde te situezi. O sa aveti revelatii, va garantez……mai placute sau mai putin placute, dupa caz.  🙂 Dar macar o sa stiti in ce stadiu sunteti si unde mai aveti de lucrat cu voi insiva, daca va doriti asta. Asa ca ar fi util sa aveti langa voi un carnetel si un pix ca sa raspundeti la niste intrebari.

Mi-a deschis o noua perspectiva asupra iubirii, m-a cam pus pe ganduri si chiar pot sa spun ca mi-a fost foarte utila. E un instrument foarte bun in procesul dezvoltarii personale. Eu as face-o obiect de studiu la scoala.

Mi-a placut mai ales definitia pe care Gary Chapman o da smereniei (tot auzim asta mai ales pe la biserica dar nu ne prea explica nimeni ce e aia nu-i asa?) : « Smerenia este un sentiment de pace sufleteasca, cu ajutorul careia ne detasam de noi insine si reusim sa apreciem calitatile oamenilor din jur. »

Omul cat traieste invata…daca vrea, 🙂 asa ca, citind cartea, am constatat ca sunt deficitara la unele capitole dar macar acum am o lista clara si precisa si ma pot apuca sa mai « slefuiesc » anumite aspecte ale personalitatii mele.

Sursa foto : www.elefant.ro

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Cum comunicau stramosii nostri wireless

Ce-am invatat despre bani de la webinarul lui Andy Szekely

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly