November 5th, 2024

Iluziile in care cred romanii – 6

Desi am “sarit” o luna, continui seria articolelor cu iluziile in care unii romani inca mai cred, ca doar doar ne-om trezi si noi “din somnul cel de moarte”. Poate acum in preajma alegerilor, ne mai vine si mintea la cap.

Dupa cum va spuneam aici, aceste randuri nu-mi apartin, insa le consider juste. E mult adevar aici.

“20. Fumatul ofera placere, ceva benefic – fals! 

Asta este o iluzie incredibila in care traiesc saracii fumatori. Din fericire exista o metoda foarte usoara prin care oricine se poate lasa de fumat.

Legat de placerea fumatului – cel mai bine se vede aceasta placere cand elevii de liceu se pitesc prin baile infecte din scoala ca sa fumeze (placere desigur, nu dependenta), cand angajatii din multinationale stau zgribuliti de frig iarna pe balconul palierului ca sa fumeze mizeria aia de tigara pentru ca nu au voie inauntru (placere desigur, nu dependenta); cand fumatorul accepta chiar si o tigara al carei gust si miros le uraste decat sa nu fumeze deloc (placere desigur, nu dependenta); cand oamenii aleg sa fumeze chiar daca asta presupune sa rabzi de foame (ca n-au bani si de tigari si de mancare) placere desigur, nu dependenta; cand bucurestenii stau iarna degerati de frig pe la intrarile in metrou (ii vad in fiecare dimineata) ca sa fumeze tigara aia blestemata inainte de a intra in subteran unde nu au voie sa fumeze (placere desigur, nu dependenta) etc.

triangle-1809798_640

21. Mancarea din supermarketuri e buna de mancat – fals! 

„Alimentele” din supermarketuri reprezinta, in principiu, mancare-otrava pe care o ingurgitam distrugandu-ne sanatatea in fiecare zi!. Supermarketurile distrug, de asemenea, economia locala (elimina micii comercianti romani si micii producatori – fac concurenta pietei agroalimentare traditionale) si sug banii romanilor, bani care ajung la firmele din Vest (o sa observati ca in supermarketuri nu prea gasiti produse romanesti.!!..). Supermarketul este pentru oamenii obisnuiti o „autoritate”. Ei gandesc inconstient ceva de genul „daca se vinde in supermarket si cumpara atatia oameni, n-are cum sa nu fie bun de mancare.!!..”. Oamenii ignora faptul ca legislatia criminala le permite producatorilor de alimente sa adauge substanțe toxice in produse pentru a le conserva/aroma/pastra timp indelungat etc. (adica E-uri toxice, arome cancerigene, conservanti nocivi etc.), si oamenii mai ignora faptul ca in Romania (si nu doar la noi) se da spaga inspectorilor de orice fel. Deci pe langa faptul ca mancarea este otrava in mod legal, ea este si mai toxica in mod nelegal – are si mai multe substante nocive decat e legal (E-uri interzise, hormoni de crestere, chimicale ilegale, marfa expirata sau tinuta/gatita in conditii infecte etc.), pentru ca autoritatile statului din domeniul industriei alimentare nu isi fac treaba (iau spaga si trec cu vederea otrava toxica din mancarea pe care ne-o servesc supermarketurile).

Pofta buna!

22. Raportarea la majoritate este un criteriu bun pentru a distinge binele de rau – fals! 

Daca majoritatea oamenilor sau foarte multi oameni din jurul nostru fac anumite lucruri, sau chiar si daca doar grupul nostru de prieteni face ce facem si noi, inseamna in creierul nostru ca acel lucru e „de bine”, poti sa il faci si tu linistit, ca e benefic si pentru tine si pentru familie si pentru societate. Fals! Faptul ca multi oameni din jurul nostru, sau cunoscutii nostri fac ceva anume nu inseamna ca acel ceva este bun! Acesta este un criteriu tembel pe care il aplica subconstient/inconstient oamenii pentru a stabili (tot inconstient) daca ceea ce fac este bine sau rau. De fapt, pentru a se autoconvinge ca ceea ce fac este bine („Uite, si restul lumii face asta! Trebuie sa fie bine!”).

Daca facem ceva rau pentru noi si/sau societate, si realizam ca facem ceva rau, ne vom simti prost. Asa ceva nu trebuie sa se petreaca sub nicio forma. Motiv pentru care incercam sa evitam orice senzatie negativa, dar nu prin evitarea comportamentului nociv, ci prin concluzionarea ca acel comportament este de fapt benefic sau neutru/nevinovat (un fel de disonanta cognitiva).

kaleidoscope-647456_640

Evitarea unui stres psihic are loc prin multiple mecanisme constiente si subconstiente. Unul dintre ele este acesta: raportarea la un criteriu imbecil, ce face majoritatea (care, bineinteles, se comporta ca tine), in loc sa te raportezi la criterii reale, la normalitate, la ce e bun si ce e rau pentru binele tau, al familiei tale si al societatii in care traiesti.

Desigur, oamenii nu constientizeaza si nu verbalizeaza aceste raportari la majoritate, ci pur si simplu le fac zilnic fara sa-si dea seama, in mod inconstient, ca sa-si mentina psihicul nestresat. Observati cum iluziile romanilor sunt validate de aceasta „regula a majoritatii”.

23. Proiectul Rosia Montana RMGC este BUN pentru Romania – fals!

Mai crede cineva asa ceva? (Din pacate, da)!

24. Gazele de sist sunt bune pentru Romania si avem nevoie sa le exploatam –  fals! 

E cineva atat de ignorant si inconstient sa creada asta?

25. Culturile OMG (organisme modificate genetic) sunt benefice agriculturii romanesti si industriei alimentare – fals! 

OMG sunt, in realitate, nocive pentru organism si distrug mediul!.”

Sursa: ceicunoi.wordpress.com

Sursa imagini : Pixabay

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Imi donez ziua de nastere pentru o cauza nobila

Rugaciune pentru unitate

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly