January 28th, 2023

Cronica de film : Misiune imposibila – Natiunea Secreta

Pentru mine a fost o misiune aproape imposibila sa ajung la vizionarea acestui film. In ziua respectiva ma simteam foarte rau dar fiind fan inrait al seriei, am aplicat principul mind over body si m-am mobilizat caci nici prin cap nu-mi trecea sa ratez al cincilea film al seriei.

Unul dintre cele mai asteptate filme ale verii, « Misiune imposibila – Natiunea Secreta » nu m-a dezamagit. Un cocktail exploziv de actiune pura, adrenalina care te tine cu sufletul la gura, spionaj, urmariri spectaculoase, agenti secreti, o femeie misterioasa si periculoasa, rasturnari de situatie, inversari de roluri. Pe scurt, reteta de succes continua iar filmul nu dezamageste, fiind la inaltimea asteptarilor iubitorilor seriei.

In primul rand, nu mi-a placut traducerea sintagmei Rogue Nation – Natiunea secreta. Doar pe generic si pe afis apare tradusa asa caci in film apar alti termeni cum ar fi proscrisa. Eu as fi tradus-o Natiunea razvratita sau rebela caci secreta nu prea e din moment ce toti protagonistii cam stiu de existenta ei, numai CIA e putin in urma cu stirile.

In « Misiune imposibila – Natiunea Secreta » ne reintalnim cu Ethan Hunt (Tom Cruise) care este pe urmele unei organizatii teroriste ultrasecrete numita Sindicatul (care intruchipeaza natiunea razvratita), formata din fosti agenti internationali de elita, presupusi morti sau disparuti, ce urmareste sa creeze o noua ordine mondiala. Fix cand este pe punctul sa le vina de hac, birocratia vine « sa-i dea o mana de ajutor » (tipic). Seful CIA, Alan Hunley (Alec Baldwin) hotaraste sa desfiinteze IMF (Impossible Mission Force) si sa o asimileze CIA-ului, invinovatindu-l pe Etan pentru toate belelele provocate de misiunile IMF si de metodele sale cam « neortodoxe ».

Expus si ramas fara sprijin, ba chiar urmarit la randul sau de CIA, Tomita al nostru decide sa porneasca pe cont propriu in urmarirea liderului Sindicatului, al mai crud si nemilos terorist, Solomon Lane, interpretat Sean Harris, pentru a mazili o data pentru totdeauna aceasta organizatie care reprezinta o amentintare pentru stabilitatea globala.

In cruciada sa i se alatura bineinteles tovarasii sai din IMF Benji (Simon Pegg), Brandt (Jeremy Renner) şi Luther (Ving Rhames), precum si Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), agent britanic renegat, posibila membra a Sindicatului.

Ilsa este tipul femeii fatale, periculoase, care face si desface, incurca si descurca itele si la un moment dat devine cheia intregii actiuni. Ca sa nu mai spun ca la momentul X il mai si salveaza pe dragul de Tomita care intra la apa la propriu iar fara interventia ei, risca s-o mierleasca de-a binelea.

Ea este elementul de mister, responsabila de multele rasturnari de situatie si schimbari de roluri. La un moment dat, e vorba de o urmarire multipla pe 4 planuri, toata lumea urmareste pe toata lumea de nu mai stii cine pe cine si de ce. Filmul iti solicita puterea de atentie si anticipare. Insa tocmai cand crezi ca ai dezlegat misterul, afli…ca nu e asa.

E foarte misto scena de urmarire cu motocicletele din Maroc si cum dupa ce se face masina protagonistilor chiselita, ochelarii de soare raman intacti, aparand asa frumos pe portiera masinii.

A mai imbatranit el Tom Cruise nitel dar inca se tine bine si presteaza la fel de bine. Mai ales dupa ce o incaseaza pe toate partile, se ridica fara nici o taietura, cu hainele aproape intacte, fara vreo vanataie sau pata de sange, se scutura ca o ratusca de apa si porneste imediat in urmatoarea urmarire. Apropos, ciomageli o sa vedeti dar sange care tasneste de peste tot nu prea.

Una dintre chestiunile care m-a pus un pic pe ganduri este acreditarea ideii ca unele guverne creeaza in mod artificial organizatii teroriste ca sa aiba impotriva cui lupta si pentru a legitima mai usor unele actiuni mai « neortodoxe ».  In film exista trimiteri la Banca Mondiala si la alti finantatori strategici ai Sindicatului.

Totusi, in cea de-a 5 serie, exista si umor, dar este unul mai subtil, chiar cu accente cinice.

In concluzie, fani seriei il vor savura cu siguranta, iar ceilalti nu vor avea timp sa se plictiseasca pentru ca « Misiune imposibila – Natiunea Secreta » te tine in priza de la inceput pana la sfarsit, ba chiar te provoaca sa-ti folosesti si intelectul pentru a ghici urmatoarea miscare.

Din 31 iulie, « Misiune imposibila – Natiunea Secreta » va putea fi urmarit in cinematografe si la Imax si va sfatuiesc sa nu-l ratati.

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Cum a fost la conferinta « Online, offline, e-mail marketing, SEO, retele sociale »

In octombrie, blogosfera se reintalneste la Webstock 2015

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly
Verified by ExactMetrics