November 28th, 2023

Cetateni, sa luam atitudine !

As fi vrut sa scriu acest articol la sfarsitul lunii septembrie. Insa din pacate am vazut prea tarziu pe Facebook mesajul de mai jos:

Mai exact chiar in seara de 30 septembrie cand mai era putin si expira termenul limita pentru consultarea publica.

Asa ca am trimis repede mailuri de pe toate adresele pe care le am. Am pus imediat mesajul pe wallul de pe Facebook insotit de un mesaj urgent, in speranta ca il vor vedea cat mai multi prieteni. Eram furioasa si indignata de ce aveau de gand sa faca si de consecintele care ar fi existat daca aceast ordin ar fi fost pus in aplicare. Cate animale ar fi fost omorate din cauza presupuselor distrugeri pe care le fac.

Am simtit ca iau foc si ca vad negru in fata ochilor. M-am infuriat tare. Adica dupa ce au defrisat in nestire acum sa omoare si animalele? Am zis ca asa ceva nu se poate. Daca as fi aflat mai din timp as fi scris pe blog, in speranta ca vor vedea si altii in timp util si ne vom uni fortele mai multi ca sa oprim acest ordin.

Pentru cine nu stie despre ce este vorba, am sa explic pe scurt.  Ministerul Mediului a pus in dezbatere publica un ordin care propunea impuscarea a 1691 de animale salbatice, strict protejate: ursi, lupi si pisici salbatice pentru ca vezi Doamne produceau pagube sau erau bolnave si trebuiau deci eliminate. Consultarea publica se incheia pe 30 septembrie iar la inceputul lui octombrie trebuia sa se ia o hotarare pe baza rezultattului consultarii.

Aiurea! Trofeele de vanatoare se vand afara cu bani frumosi. Asta era de fapt motivatia reala din spatele acestei marsavii.

Si apoi ma scuzati, daca tu om vii si-i distrugi cu bocancii habitatul natural, ce sa faca bietul animal ?

anbnjnc9ntkwjmhhc2g9yzhmowrlmgzhzdjimjhjmjmwzjrkztzmyzqxzjzmodk-thumb

Am mai mobilizat apoi cativa prieteni de pe Facebook sa trimita si ei mailuri si sa semneze si o petitie pentru stoparea acestui ordin.

Si din fericire, in primele zile ale lui octombrie, Ministerul a anuntat ca renunta la acest ordin in urma protestelor cetatenilor. Va spun sincer, pentru prima data m-am bucurat si eu ca am pus umarul (cu 2 mailuri si o petitie semnata deci nu mare lucru) si ca parerea noastra a cetatenilor a contat.

Deci se poate ! Si nu trebuie sa faci mare lucru ca sa te implici si sa lupti pentru ceva in care crezi. Mai ales cand e vorba de a stopa din fasa o nedreptate.

Nu stiu cati am fost care ne-am mobilizat, dar pot sa spun ca am reusit mai cetateni! Vedeti ce putem face daca ne unim fortele si nu ne lasam ignorati? Uite ca se poate ! Sunt mandra ca am reusit ! Si sta in puterea noastra sa spunem nu atunci cand e cazul.

Bietele animale ! Cand ma gandesc ce soarta ar fi putut sa aiba….ma apuca groaza !

Iar zilele trecute, cand am vazut cazul ursuletului impuscat cu sange rece la Sibiu…..iar m-a luat greata. Daca cineva a putut sa dea ordin ca un animal fara aparare sa fie calcat cu masina si impuscat fara mila. Bietul  urs nu a facut nici un rau. Era doar speriat ! Si in loc sa fie haituit in halul ala ar fi trebuit tranchilizat si apoi dus inapoi la « casuta » lui. Es revoltator sa haituiesti si sa ucizi aiurea un animal care nu era periculos si nu a ranit pe nimeni. Un macel in toata regula. Si pentru asta au mai si fost « mobilizati » 50 de oameni. E de cascadorii rasului nu alta. Ma intreb si eu….chiar nu se gasea un veterinar care sa-l impuste cu tranchilizant si sa si nimereasca ?

Daca vreti sa luati atitudine, aveti aici o petitie care cere destuirea celor care au fost implicate in acest incident si anchetarea cazului.

Nu stiu cum ajung astfel de oameni dezumanizati si fara constiinta in functii de respundere de unde pot comite astfel de fapte ! Nu e drept ! Sunt revoltata. Ceva e foarte gresit in tot tabloul asta. Eu m-am saturat sa tot vad astfel de chestiuni ca se intampla in tara asta si acte de cruzime gratuite fata de niste animale pe care ar trebui sa le iubim si sa le multumim ca ne-au permis sa intram in habitatul lor.

Cand o sa avem mai multa grija de animale, de oameni si de tara asta sigur ne va merge mai bine. Poate a venit timpul sa intelegem asta.

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Felia de paine cu unt

Iluziile in care cred romanii – 5

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly