March 29th, 2024

Cetateni ocupati bibliotecile!

Mi-a placut ideea de a ne strange si de a actiona ca niste cetateni activi asa ca redau integral mesajul acestui comunicat pentru ca mi se pare o initiativa importanta, demna de a fi cunoscuta de cat mai multi cetateni.

« Miercuri, 13 aprilie 2016, de la ora 13:00, la Biblioteca Nationala a Romaniei va avea loc conferinta « Occupy Libraries – biblioteca ta, comunitatea ta », eveniment ce marcheaza incheierea proiectului « Al Treilea Spatiu al Cetateniei Active » coordonat de Fundatia Progress, precum si « predarea stafetei » celor in cautare de parteneri si de locuri in care sa fie initiate schimbari durabile.

In cadrul conferintei vor avea loc discutii pe sectiuni, prezentari ale spatiilor dedicate cetateniei active deschise in bibliotecile romanesti, precum si o galerie de biblioteci receptive la demersurile de infiintare a unor astfel de spatii.

La eveniment sunt asteptati sa participe reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si ai mediului de afaceri, angajati ai institutiilor publice si cetateni interesati de maniera in care bibliotecile romanesti s-au implicat, in ultimul timp, in sustinerea inovatiei sociale.

Bibliotecile sunt pentru cetateni! Ocuparea lor a inceput deja prin « Al Treilea Spatiu ».

12495063_1762849803945618_2840032514027467154_n

Bibliotecile din Romania au capacitatea de a deservi peste 70% din populatia Romaniei. Aproximativ 50% dintre serviciile oferite astazi de biblioteci nu mai sunt cele traditionale. Daca, de cativa ani incoace, utilizatorii de zi cu zi aveau acces la sali de lectura, centre IT sau centre de formare, cei interesati sa produca schimbari pozitive au acum un loc al lor: agorele comunitare sau « cuiburile democratiei » (democracy nests) amenajate in incinta Bibliotecii Nationale si in alte 13 Biblioteci Judetene din intreaga tara.

Aparitia acestor « spatii de tip trei » (medii sociale diferite, altele decat « acasa » ori « la serviciu »; spatii de intalnire/dialog/colaborare ce lipseau, in mod traditional, din societatea romaneasca) a fost posibila ca urmare a implementarii proiectului « Al Treilea Spatiu al Cetateniei Active », un proiect coordonat de Fundatia Progress si finantat prin Granturile SEE 2009-2014, din cadrul programului Fond ONG in Romania. Proiectul a avut o durata de 22 luni si a fost implementat in Bucuresti, Bistrita, Brasov, Cluj-Napoca, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focsani, Oradea, Ploiesti, Piatra-Neamt, Ramnicu Valcea, Suceava, Targu Jiu si Tirgu Mures.

In doar 5 luni de la inaugurare, in toate spatiile de tip trei au fost organizate cursuri de formare, dezbateri, laboratoare de proiecte si inovatie, sedinte de lucru, chiar si repetitii pentru piese de teatru sau lansari de carte. Este o miscare de « ocupare » ce se desfasoara zi de zi si care ar putea conduce la producerea de schimbari durabile daca tot mai multi actori sociali s-ar implica in dezvoltarea bibliotecilor sau in dezvoltarea « prin » ele.

In 13 Aprilie dam startul parteneriatelor pentru schimbari durabile.

In incheierea proiectului « Al Treilea Spatiu al Cetateniei Active », Fundatia Progress si Biblioteca Nationala organizeaza conferinta « Occupy Libraries – Biblioteca ta, comunitatea ta » pentru a le oferi prilejul actorilor sociali sa descopere si sa ocupe spatiile din care pot porni schimbarile durabile. Conferinta va fi sustinuta in data de 13 Aprilie, in intervalul 13:00 – 19:00, in Atriumul Bibliotecii Nationale a Romaniei. Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro ,  sectiunea « Stiri ».

Poster Occupy Libraries-01

Detalii despre proiect: « Al Treilea Spatiu al Cetateniei Active » este un proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG Romania, cu o suma nerambursabila in valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundatia Progress (www.progressfoundation.ro) in parteneriat cu Biblioteca Nationala a Romaniei si cu alte 13 Biblioteci Judetene din Romania. Proiectul a debutat in iulie 2014 si va fi implementat la nivel national pana in aprilie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Despre Biblioteca Nationala a Romaniei: Biblioteca Nationala a Romaniei este institutia de prim rang a culturii nationale ce administreaza patrimoniul cultural national de publicatii, manuscrise, carte veche, incunabule, harti, fotografii, materiale audio-vizuale si documente electronice. Pentru a-si indeplini misiunea esentiala de a asigura accesul de calitate la colectiile sale – in scop de cercetare, studiu sau informare – aceasta are datoria de a achizitiona, prelucra, prezerva si valorifica toate tipurile de documente din patrimoniul national. Pe de alta parte, Biblioteca Nationala a Romaniei asigura punerea la dispozitia comunitatii a intregului patrimoniu national scris, produce si disemineaza continut informational pentru intreaga comunitate si propune  servicii utile acesteia in parteneriat cu reteaua nationala de biblioteci si alti actori importanti ce activeaza in cadrul societatii informationale. Biblioteca Nationala isi propune sa fie una din cele mai moderne biblioteci din Sistemul National de Biblioteci; sa ofere informatii si expertiza de inalta calitate pentru perfectionarea in toate domeniile cunoasterii; sa ofere asistenta in intelegerea culturii si tehnologiei; sa asigure colectii bogate si cuprinzatoare pentru referinte si cercetare in toate domeniile fara a se limita la granitele nationale. Pentru mai multe informatii va rugam vizitati www.bibnat.ro

Despre Fundatia Progress: Infiintata in 2002 in Bistrita, Fundatia Progress este o organizatie neguvernamentala ce piloteaza initiative locale in domeniul educatiei/formarii, (e-)incluziunii, dezvoltarii comunitare si voluntariatului pe care le scaleaza apoi, la nivel nationalm ca bune practici, inovatoare si de impact. In centrul abordarii privind dezvoltarea stau bibliotecile judetene si locale ca hub-uri de invatare pe tot parcursul vietii si centre de inovare soci ala; institutii fundamentale pentru a ajunge la aproape orice grup social si/sau comunitate, in special la cele marginale. Viziunea Fundatiei Progress este ca « small is beautiful », ceea ce inseamna ca activitatile sau interventiile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor si a comunitatilor.

Despre FOND ONG: Programul « Fondul ONG » este parte a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltarii societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila. Operatorul Fondului ONG in Romania este Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, impreuna cu partenerii sai Fundatia pentru Parteneriat si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi. Informatii suplimentare privind Fondul ONG in Romania se pot regasi  pe pagina de web www.fondong.fdsc.ro. »

 

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Cum a fost la seminarul lui Jack Canfield de la Cluj

Despre bloggeri si blogmeeturi

2 Comments

  1. 13/04/2016

    din păcate,eu unul cred că peste 10 ani nu or să mai existe biblioteci deloc, poate doar așa, dacă primăriile le vor menține de istorie

    Reply
    • madalina
      13/04/2016

      Om trai si om vedea ce se mai intampla.

      Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly