October 31st, 2020

S-a lansat proiectul „Aleg sa Previn! Educatie si Sanatate”

BUCURESTI, 21 IULIE 2020: Proiectul „Aleg sa Previn! Educatie si Sanatate” lanseaza cercetarea nationala realizata pe 1500 de respondenti prin care s-a urmarit modul in care copiii si adultii se raporteaza la mentori si la modelele inspirationale.

Misiunea proiectului „Aleg sa Previn! Educatie si Sanatate” este de a crea un loc al emanciparii personalitatii copilului; de a inspira, ghida si indruma parintii cu copii mici si preadolescenti pe 3 directii: dezvoltarea socio-emotionala, sanatate si identificarea mentorilor si a modelelor inspirationale.

Scopul proiectului este de a accesa si a coopta profesionisti ca modele inspirationale morale, astfel incat copiii sa adopte un stil de viata echilibrat si ei, ca parinti, sa se simta impliniti vazandu-si copiii fericiti.

„Prin initiativa „Aleg sa Previn! Educatie si Sanatate” vom apela la expertiza profesionistilor, a unor personalitati de valoare care s-au remarcat drept modele in domeniile in care activeaza, si in acelasi timp sunt oameni cu valori morale inalte si integritate, orientati sa ofere ceva pentru comunitate.  Tocmai pentru a crea continut de calitate si pentru a genera informatii avizate si cu o mai mare greutate”, sustine Mihaela Cotirla, unul din cei 3 fondatori  „Aleg sa Previn! Educatie si Sanatate.”

„Dorim sa dezvoltam o comunitate care doreste sa afle informatii din surse avizate despre cum sa adopte un stil de viata echilibrat si despre cum le pot insufla si celor mici aceste informatii valoroase”, completeaza Camelia Cernea, unul din cei 3 fondatori „Aleg sa Previn! Educatie si Sanatate!”

Anul trecut a fost demarat un studiu pe 1500 respondenti cu varste cuprinse intre 12-65 ani – copii, parinti si bunici, desfasurat pe parcursul unui an prin care s-a urmarit identificarea si raportarea la mentorii si la modelele pe care respondentii si le asuma in evolutia lor. Studiul a fost realizat atat in mediul offline – cu copii, direct in scoli, cat si in mediul online – cu copii, parinti si bunici.

„Studiul arata clar faptul ca exista o nevoie a copiilor de a cauta si gasi mentori si modele pe care si-i aleg natural, iar rolul parintilor, profesorilor si al formatorilor este sa-i ghidam in selectia potrivita si sa le atragem atentia cand modelele nu aduc un plus valoare dezvoltarii lor.

„Principalele modele pe care ei le urmaresc suntem noi, familia si profesorii, asa ca trebuie sa fim atenti la ce amprenta lasam asupra acestor copii prin comportamentul nostru si prin stilul de viata si sa intelegem ca alegerile noastre se vor revedea si asupra lor.”, conform Oana Voicu, unul din cei 3 fondatori „Aleg sa Previn! Educatie si Sanatate!”

Din rezultatele cercetarii nationale

Pentru copiii intre 12-17 ani, membri ai familiei par sa fie cele mai importante modele si mentori, 76%, in timp ce prietenii reprezinta 44%, vedetele 31%, profesorii 29%, personajele reale sau imaginare  (eroi din filme, carti, animatii sau jocuri) 22%.

Pe ultimele locuri sunt inregistrate urmatoarele categorii: politicieni – 2,47%, oameni de business – 11,93% si prietenii virtuali (persoane cu care au intrat in contact doar online) – 6,17%.

Pentru copii sunt importante urmatoarele caracteristici in ceea ce privesc persoanele pe care le aleg drept modele sau mentori: inteligent – 67,9%, ambitios – 60,49%, frumos – 58%, de succes – 57,6%, curajos – 56,79%, talentat – 55,97%, faimos – 51%.

Copiii cred ca au nevoie de modele pozitive – 63,15%, isi iau modelele din mediul online – 42,83%, scoala – 29,26%, TV, radio – 27,62%.

De asemenea, 82,5% considera ca au nevoie sa auda mai multe povesti de succes din cat mai multe domenii.

Au fost analizate si categoriile de varsta parinti si bunici (25-44 si 45- 64) pentru a vedea comparativ ce este important pentru acestia – avand in vedere ca principalii mentori mentionati sunt din familie.

Astfel, cei cu varste intre 25 si 44 ani mentioneaza ca modele pe primul loc familia – 71,66%, urmat de prieteni – 36,94%, insa ii urmaresc si pe oamenii de business – 28%; iar caracteristicile pe care le considera importante la un model de viata sunt sa fie: inteligent- 63%, ambitios – 55%, curajos – 44%, de incredere – 41,95%, de succes – 40%.

Despre proiectul „Aleg sa Previn! Educatie si Sanatate”

Inca de la o varsta frageda copiii isi exprima nevoia de a comunica si de a deveni independenti. Ei cresc invatand, adultii avand rolul de a le insufla increderea de sine, puterea si respectul.

Proiectul se adreseaza unui public tinta format din parinti interesati de stilul de viata echilibrat, care au copii cu varste curpinse intre 6 si 12 ani si unui public secundar format din persoane din medii conexe (profesori, medici de familie, medici pediatri, psihologi, bloggeri de parenting) cu rol de facilitatori in informarea, educarea, constientizarea si activarea publicului tinta.

Cele 3 directii ale proiectului:

  1. Dezvoltarea socio-emotionala

Dezvoltarea socio-emotionala a devenit in contextul actual o realitate atunci cand vorbim despre dezvoltarea armonioasa a copiilor – atat in cadrul familiei, in societate, cat si in cadrul unitatilor de invatamant. Prin urmare, nevoile de dezvoltare emotionala si sociala sunt esentiale in randul copiilor aflati in plina evolutie, intrucat exista numeroase studii corelate intre sanatatea mintala a viitorului adult si succesul sau profesional.

  • Identificarea mentorilor si a modelelor inspirationale

Identificarea mentorilor si a modelelor inspirationale sunt aspecte cruciale pentru dezvoltarea si evolutia copiilor, intrucat prin intermediul exemplelor si a povestilor lor, cei mici reusesc sa isi stabileasca un traseu pe care sa il poata imita si adapta ulterior in dezvoltarea lor.

  • Sanatate

Adoptarea unui stil de viata echilibrat este o tema importanta pentru parinti; ei pot fi informati corect si pe intelesul lor de catre profesionisti din domeniul medical.

Pages: 1 2

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Asociatia ArtCrowd – Artisti in educatie a lansat proiectul Club TOMAPAN

Platforma testedebine.ro lanseara maine primul webinar despre flora intestinala

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly