December 8th, 2022

Rolobicla – mijloc alternativ de transport urban

Aseara am vazut la stiri un material despre cei care locuiesc in zonele limitrofe Bucurestiului si lucreaza in oras. Mai nou, din cauza lipsei locurilor de parcare si a traficului din ce in ce mai aglomerat, acestia au decis sa isi lase masinile la intrarea in oras, acolo unde gasesc locuri de parcare si sa foloseasca astfel diverse combinatii de mijloace de transport in comun.

Si m-am gandit : in sfarsit au inceput si romanii sa se mai destepte si sa invete sa-si mai dea fundul jos din masina, mai de voie, dar mai ales mai de nevoie 🙂 procedand asa cum fac locuitorii altor metropole. Asta vazusem acum 10 ani in orasul Napoli din Italia cand am fost plecata cu bursa. Era atunci ceva nou pentru mine acest concept asa ca am intrebat localnicii care mi-au explicat de ce platesc atat benzina, cat si parcare + abonament pentru transportul in comun. M-am gandit ca erau cam multi bani cheltuiti pentru transport insa apoi am inteles ca aceasta combinatie de mijloace de transport ii avantaja, rezolvandu-si astfel treburile prin oras mult mai usor si in timp record. Caci si acolo era o problema cu numarul mare de autoturisme si cu locurile de parcare insuficiente. Sa nu uitam ca Napoli este o metropola intens circulata si vizitata de turisti cam tot timpul anului. Insa nu este capitala Italiei.

DTRM

Insa italienii aveau atunci ceea ce noua ne cam lipseste pentru moment; niste parcari uriase la periferia orasului, unde masinile puteau fi parcate decent. Sa speram ca vor aparea si la noi, cat mai repede pentru ca este nevoie.

Daca as avea resurse, as investi in asa ceva pentru ca sunt sigura ca, pe termen mediu, se vor dovedi niste investitii inteligente.

Unde mai pui ca, pe langa timpul si carburantul economisit, emisiile de CO2 se vor diminua si am avea si o planeta mai curata. Asta pentru cei carora le pasa de ei si de urmasii lor.

Comisia Europeana a initiat de ceva timp o campanie pentru Mobilitate Urbana Durabila care inseamna pe scurt sa folosim pe cat posibil pentru deplasare o combinative de mijloace de transport in comun si autoturismele doar atunci cand sunt absolut necesare.

Eu una am vazut aceasta strategie implementata de ani buni in multe orase europene si se pare ca functioneaza pentru ca oamenii chiar i-au inteles utilitatea. Asa ca sustin cu tot ce pot aceasta initiativa pentru ca sunt o utilizatoare de mijloace de transport in comun, la care nu as renunta in ruptul capului in favoarea unei masini.

Asa ca ultima mea inventie este rolobicla. Duminica mi-a venit ideea si chiar am reusit sa pedalez pe bicicleta mea cu rolele in picioare. Nus tiu cum de nu m-am gandit la asta mai de mult.

DSCN1397

Stiu stiu, ideea mea e valabila doar atunci cand e timp frumos, iarna nu prea ma vad facand astfel de acrobatii….sau inlocuind rolele cu patinele de gheata facand “veloskating” :).

DSCN1394

Ce ziceti? Va place?

 

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Precum in iad asa si pe pamant sau Ai grija ce faci pe lumea asta ca nu pleci neplatit!

Serena care nu e chiar atat de serena!

6 Comments

 1. 22/10/2014

  Pai spune tot 🙂 Dupa ce ca pedalezi cu rolele in picioare, mai si compui articolele pentru blog 🙂 Spor!

  Reply
  • madalina
   22/10/2014

   Pi da!Mi-au venit idei. 🙂 Merci la fel!

   Reply
 2. 26/10/2014

  interesanta combinatie !

  Reply
  • madalina
   26/10/2014

   Traznita ca mine. Nici eu nu credeam ca se poate asa ceva. Pacat ca nu merge si cu patinele de gheata 🙂

   Reply
 3. 26/10/2014

  Interesant. Însă nu-mi dau seama cum stau rolele fixate pe pedale.

  Reply
  • madalina
   26/10/2014

   Foarte simplu. Stau si gata daca nu misti picioarele inainte si inapoi.

   Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly
Verified by ExactMetrics