November 30th, 2023

Cum am descoperit ca am un covor oltenesc

Raposata mea bunica avea gusturi fine. Stia sa aprecieze lucrurile de calitate si mai ales pe cele care ale caror valoare dureaza peste timp. Si ii placea sa se inconjoare de lucruri frumoase.

Apartamentul in care locuia era destul de racoros si tot timpul ii era frig la picioare. Deh…..circulatia!

Asa ca s-a gandit sa rezolve problema dar sa fie si estetic. Acum multi ani de zile a cumparat un covor de lana. Era un covor foarte frumos, in culori vii, rosu cu alb, cu un model tare dragut. De cum il vedeai te inveselea. I-a placut atat de mult incat a mai cumparat cateva covoare traditionale si le-a pus in toata casa.

Mie mi-au placut dintotdeauna covoarele bunicii. Dar pentru ca bunica avea origini moldovenesti, tot timpul am fost convinsa ca e vorba de covoare moldovenesti.

img_20161112_142049

Ce inseamna sa fii ignorant si sa nu pui intrebari atunci cand trebuieĀ ! De curand, am vazut niste covoare superbe la un targ de produse traditionale. Discutand cu artizanul care le-a facut……stupoare! Am aflat ca erau de fapt covoare oltenesti nu din Moldova. šŸ™‚ M-am bufnit imediat rasul gandindu-ma ca in toti acesti ani traisem cu o iluzie. Artizanul mi-a povestit o gramda de lucruri legate de traditiile si motivele tesute pe covoare.

Pe vremuri, cand veneau in Romania, turistii straini cumparau in disperare asemenea covoare si alte obiecte de artizanat. Acum, din fericire si romanii au reinceput sa aprecieze obiectele de artizanat. Iar acum ca a venit vremea rece si se apropie Craciunul sunt numai bune de facut cadou. Daca nu ajungeti pe la targurile cu produse traditionale, le gasiti bineanteles si online si din 2 clickuri gata treaba. Iar daca o sa va placa le puteti da Like si Share ca sa-si bucure si altii ochisorii.

Preturile mi se par mai mult decat accesibile avand in vedere cata munca investesc femeile care cunosc acest mestesug ca sa le faca. Azi daca ar fi sa-mi cumpar unul, cred ca tot ceva pe rosu asa alege si l-as pune in dormitor, ca ar cam fi cazul sa-mi inlocuiesc cele 2 carpete care suntā€¦.tot rosiiĀ ! šŸ™‚

covor-ana-maria-rosu

Daca ar mai trai bunica si astazi i-as mai lua un covor, dar nu mai e si de fiecare data cand privesc unul dintre covoarele din lada de zestre imi aduc aminte de ea.

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Esente si dorinte

Ajutor mi-a explodat masinaā€¦.de spalat !

2 Comments

 1. 15/11/2016

  Oltenesti nu am
  Moldovenesti nu (soacra mea nu a pastrat nimic, din pacate)
  Muntenesti are mama pastrate cateva de la bunica mea

  Reply
  • madalina
   15/11/2016

   Atunci e timpul pt unul oltenesc. Mie- asa de mult imi plac. Chit ca nu sunt o mare fana a lanii.

   Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly