November 28th, 2023

Cum a fost a Classic Unlimited la Sinaia

Impreuna cu cativa amici, ghizi de turism, am hotarat sa facem si noi pe turistii in Sinaia caci, de cele mai multe ori, doar trecem prin oras cu turistii, fara sa avem ragaz sa zabovim prea mult caci, sarim din program si e de rau.

Asa ca am profitat de o zi superba de vara-toamna si ne-am urnit pana la munte. Zic vara caci era un cer aproape senin, doar cu cativa norisori raszleti si un soare la care te puteai si bronza. Si ca niciodata crestele Bucegilor se vedeau foarte clar. Ce sa mai spun, parca intreaga natura era in sarbatoare, dupa sufletul omului stiti cum se zice. Dar, fara sa ma laud (prea mult 🙂 ) cam pe unde ma duc eu cu treaba soarele ma urmeaza. Si daca era asa de frumos, am scos din sifonier si blanita de mouton dorré ca sa fie in ton cu anotimpul caci urma sa stam afara si oricat de frumos ar fi e totusi munte si luna octombrie iar la un concert stai pe loc, deci m-am “blindat” bine ca sa savurez din plin experienta, fara constrangeri si distrageri.

Asa ca, ce cafea la Saint Tropez sau aterizat cu elicopterul prin nu stiu ce locuri extravagante, asta mi s-a parut cea mai tare fitza – sa te duci cu Loganul la Sinaia ca sa asculti muzica clasica. M-am simtit ca o adevarata diva si m-am si imbracat ca atare caci nu stiu cand o sa mai am ocazia sa repet experienta. Desi sper sa se intampla cat mai repede si cat mai des. 🙂

Pentru ca am ajuns mai devreme (noroc cu amicii mei ca asa nu am mai intarziat nici eu 🙂 ) am profitat si am si facut pe turistii, vizitand Casa Memoriala George Enescu. Din cauza pandemiei, traseul vizitatorilor este putin modificat, se intra pe usa principala si se iese prin cea laterala, iar turul dureaza in jur de 30 – 45 de minute.

Seria de concerte din turneul Classic Unlimited a fost organizata de Asociatia Fapte, care-si propune sa organizeze evenimente culturale in spatii neconventionale pentru ca vor sa “democratizeze” putin muzica clasica si accesul publicului la aceste evenimente este gratuit.

Pianistul clujean Bogdan Vaida, fondatorul acestui proiect isi doreste sa sparga putin tiparele si sa-I apropie pe spectator de universul muzicii clasice, indiferent daca e cunoscator sau nu, eliberandu-l de constrangerile si eticheta unei sali clasice de concert.

Provocarea cea mai mare a artistului a fost sa-si sincronizeze atat monologurile cat si piesele cu mersul trenurilor dar…i-a reusit din plin.

Am ascultat 4 “bucati” musicale si printre Brahms, Schubert, Bach si Franz List (care mi-a placut cel mai mult) am ascultat si un compozitor roman, din Cluj – Ciprian Gabriel Pop.

Fara nici o exagerare, a fost de-a dreptul sublim! Mi s-a parut ca totul era intr-o perfecta armonie; vremea de afara, nici prea cald nici rece, muzica si toata atmosfera de ansamblu.

Cand incepea pianistul sa cante, parca totul incremenea, nici cainii de prin curtile vecine nu mai latrau, nici trenul nu trecea, iar acustica locului mi s-a aparut foarte apropiata cu cea a salii Ateneului Roman.

Ce sa spun….un regal de muzica buna, de oameni faini si de eveniment organizat asa cum trebuie.

La sfarst, am regretat ca s-a terminat atat de repede (dupa o ora si un sfert) insa i-am felicitat pe organizatori si am tinut sa fac si o donatie pentru ca au meritat.

Va invit sa faceti si voi asemenea escapade caci nu veti regreta ci va veti intoarce acasa imbogatiti si garantez ca merita experienta!

Pages: 1 2

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Webstock e anul asta online

Evenimentele lunii noiembrie 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly