May 1st, 2024

Ce-am invatat despre investitii de la Robert Rolih

Pe 20 octombrie am fost la un alt seminar de-al lui Lorand Soares Szasz. Numai ca de data asta, nu mai era el pe scena in prim plan ci a avut un invitat care a facut toata treaba. Este vorba despre slovenul Robert Rolih care a venit sa ne povesteasca despre cum si unde sa ne investestim banii. Bineanteles ca am ciulit ochisorii si urechiutele si iata ce am invatat de la seminarul sau.

IMG_20151020_102016CUM DEVII BOGAT

  1. Cheltuieste mai putin decat castigi
  2. Investeste diferenta (dintre ceea ce castigi si ceea ce-ti ramane dupa ce cheltuiesti) in activele corecte
  3. Reinvesteste castigurile

Unul dintre cele mai destepte lucruri pe care le-am invatat a fost ca nu e necesar sa fii milionar ca sa fii investitor. Insa, este necesar sa ai o perspectiva pe termen lung asupra vietii si sa mai si economisesti cate ceva din ce castigi (ideal ar fi sa fie minim 10% din venituri).

IMG_20151020_115058

Robert si-a concentrat discursul pe investitiile pasive (adica bani investiti cu cap, care lucreaza pentru tine fara ca tu sa faci mari eforturi) pentru pensie sau alte situatii neprevazute in viata.

Daca intrebi orice consultant financiar in ce sa investesti, iti va da 4 optiuni :

  1. Depozite bancare
  2. Metale pretioase
  3. Actiuni
  4. Obligatiuni (in engleza bonds)

INSA…….

Pe permen lung, depozitele bancare nu iti aduc mari profituri iar metalele pretioase s-au cam depreciat in ultimii ani si deci cam risti sa-ti pierzi banii. Asa ca, pe primele 2 le poti exclude linistit.

In sfarsit am inteles si eu ce sunt alea obligatiuni. Obligatiunile sunt produse financiare cu rate de profit fixe, garantate de catre stat sau de banci. Deci sunt sigure.

Cat privesc actiunile, aste sunt cele mai tranzactionate produse financiare la nivel mondial si au o rentabilitate (ROI – Return of investment) mai mare decat obligatiunile insa nu sunt garantate de stat si sunt supuse fluctuatiilor pietelor financiare. Iar daca stai sa calculezi cate comisioane platesti, daca alegi, spre exemplu sa investesti in fonduri mutuale, te iei cu mainile de cap.

Robert-Rolih-quote9

Adevarul este ca daca stai sa faci calcule si sa le iei la puricat bine, vei constata ca, din castigurile rezultate din actiuni si din fonduri mutuale, 2 treimi merg la industria financiara si doar o singura treime ajunge in buzunarele investitorului. Cu alte cuvinte, industria financiara te jumuleste de-ti merg fulgii tai de investitor. Iar partea interesanta e ca nici macar nu-ti dai seama de asta. Deci 2-1 pentru industria financiara. Buna schema !…pentru ei.

Asa stand lucrurile, prin anii ’70, americanul John C. Bogle a creat Index Funds (ETFs), un instrument financiar menit sa-i imbogateasca pe investitori si nu pietele financiare.

Robert Rolih pledeaza deci pentru investitiile in obligatiuni. Dar cum faci cand habar nu ai de asa ceva ? Alegi un bun profesionist pe care apoi il copiezi. Adica, ce face traderul cu banii lui faci si tu cu banii tai, automat.

Robert-Rolih-quote22

Vestea buna este ca exista mai multe situri de acest tip unde iti poti face un cont gratuit, platind doar un mic comision la deschiderea de cont. O alta veste buna este ca profitul nu e impozitat iar obligatiunile platesc si dividende. Dupa ce ai facut o anumita suma de bani, retrage-ti banii investiti si apoi joaca-te doar cu banii castigati. Deci risc 0.

Numai ca tot spilul este sa te prinzi care sunt traderii buni, pe care ii poti copia ca sa nu te trezesti ca iti pierzi banii investiti.

Iar daca nu stii ce si cum si de unde sa incepi, ce traderi sa alegi, vii frumusel la cursul lui Robert Rolih si te invata el tot ce trebuie sa stii ca sa incepi imediat. Nu costa decat 997 euro….la super oferta.

IMG_20151020_111819

Robest ne mai sfatuieste sa stam departe de investitiile de tip FOREX care promit marea cu sarea. Sunt niste inselatorii pentru creduli si nu duc decat la pierderi de bani.

Sper ca am inteles bine si ca nu am scris tampenii caci nu vreau sa va induc in eroare dar domeniul financiar nu e tocmai lucrul la care ma pricep cel mai bine. Dar am inceput sa ne « imprietenim ». 🙂

Robert Rolih ne sfatuieste ca atunci cand ne este frica sa ne straduim sa ne automotivam sa facem primul pas. Apoi, automat vor urma si altii, mai de voie mai de nevoie. Asta in viata in general, nu neaparat doar in domeniul financiar.

In concluzie, pot sa spun ca mersul la acest seminar a fost timp folosit cu intelepciune caci am aflat niste informatii foarte utile pe care nu cred ca le-as fi aflat din alta parte. Am mai inteles cate ceva din secretele industriei financiare si am priceput si eu niste concepte care imi erau totalmente straine.

 

Sura foto : fotografii personale si http://www.robertrolih.com

 

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Parcul IOR a implinit 50 de ani

In vizita la Kooperativa 2.0

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly