De curand mi-a fost cerut ajuoprul pentru promovarea unei initiative foarte frumoase si importante care ar putea da o noua sansa la viata sugarilor din Romania si mamelor care au probleme cu alaptatul dupa nastere.
Nu mai are rost sa va spun despre beneficiile laptelui matern caci alea cred sa se cunosc deja. In strainatate exista 210 banci de lapte la noi 0. Suntem campioni la capitolul mortalitate infantila dar la inovatii in domeniul asta suntem inapoiati rau. Ne mandrim ca suntem romani dar ne mor copii pe capete, adica viitorul tarii. Aceasta banca de lapte materna ar putea da o sansa la viata multor bebelusi. Si de aia eu zic ca merita sustinuta.
« Banca de lapte matern este un serviciu care colectează, analizează, procesează și distribuie lapte matern donat de către mamele care alăptează. Datorită faptului că donatoarea este o altă persoană decât mama copilului primitor, siguranța este extrem de importantă.
Pașii procesului sunt:
- Laptele este extras în condiții de igienă în cadrul Secției de terapie intensivă nou născuți, etichetat și congelat;
- Laptele este decongelat, testat microbiologic, pasteurizat și analizat din punct de vedere nutrițional.
- Laptele care întrunește toate condițiile solicitate, devine eligibil pentru a fi administrat primitorului.
Atunci când mama biologică nu își poate alăpta copilului, prima alternativă, dacă este disponibilă, ar fi utilizarea laptelui matern donat de alte mame. Băncile de lapte matern sunt necesare în astfel de cazuri.
(recomandare Organizația Mondială a Sănătății/UNICEF)
Deoarece laptele matern este cea mai bună hrană pe care o pot primi bebelușii, prin sprijinirea Băncii de Lapte Matern, Philips încurajează mamele să doneze pentru a-i îngriji pe cei care au nevoie cel mai mult. Laptele donat devine eligibil doar atunci când toate condițiile solicitate sunt îndeplinite.
Proiectul Banca de Lapte Matern, inițiat de Asociația Inima Copiilor și Asociatia Consultantilor in Lactatie din România în parteneriat cu Spitalul de Copii Marie Curie, beneficiază de susținerea programului Philips Idei de Viitor, atât ca urmare a faptului că ideea înscrisă in campanie care propunea înființarea unei astfel de bănci a obținut cele mai multe voturi, precum și pentru că Philips crede că hrănirea bebelușilor cu lapte matern înseamnă un start sănătos în viață.”
Pentru cumpararea aparatelor necesare si acoperirea costurilor de funcționare in primul an este nevoie de: 74.526 euro iar pana acum s-au strans 50.204 euro.
In acest scop, maine 14 martie are loc o licitatie caritabila la Palatul Cesianu Racovita. Intrarea este 50 de lei si va constitui donatie pentru sustinerea acestui proiect. Oricine poate participa prin plata intrarii sau aducand un obiect care sa fie licitat pentru strangerea de fonduri.
Inca nu am copii, dar ceea ce m-a facut sa sustin cu tot sufletul aceasta cauza este urmatorul scenariu. Daca as avea un copil si as avea probleme cu laptele matern, sigur mi-ar placea si as fi mult mai linistita daca as sti ca exista acolo o solutie la care sa pot apela si care sa-mi salveze copilul.
Ar fi o idee salutară ! Românii sunt, în mod tradiţional, fraţi de sânge. Mă rog, aici de lapte.
Multe mame, indiferent de mărimea “fabricilor”, nu pot alăpta un minim de perioadă, şi astfel, sistemul imunitar al copiilor este foarte scăzut, inclusiv la maturitate.
Laptele matern nu poate fi înlocuit cu succes, indiferent de formula minune din laptele praf.
Deoarece unele mame pot alăpta şi câţiva ani, poate doar unele de o anumită etnie, ar câştiga şi ele un ban cinstit, în afara alocaţiei. Că fără ceva bani, nu văd eu că le-ar da afară din casă conştiinţa civică. Aşa că trebuie identificată şi sursa banilor.
Sursa banilor : donatiile oamenilor! Simplu!