September 27th, 2023

Acasa la Marin Preda la Silistea Gumesti

Va povesteam aici ca am fost la Silistea Gumesti pe 19 noiembrie ca sa particip la actiunea de plantare initiata de Plantam Fapte Bune, impreuna cu cei din comunitatea Hai sa Socializam.

Pentru ca era pentru prima data cand ajungeam prin partile acelea, imi doream sa vizitez si obiectivele turistice din zona. Cand spui Silistea Gumesti te gandeasti automat la Ilie Moromete, eroul principal al romanului Morometii scris de Marin Preda. Deoarece localitatea este cea in care s-a nascut si a trait marele nostru scriitor.

20161119_151259

Si dupa munca vine si rasplata. Asa ca dupa ce am terminat cu plantarea puietilor, autoritatile prezente ne-au indemnat sa vizitam atractiile locale care erau pregatite sa ne primeasca. Si de altfel era si pacat sa le ratam caci nu erau departe de locul in care eram.

Am mers mai intai la Centrul Memorial Marin Preda. Centrul este amenajat in cladirea vechii scoli din Silistea Gumesti unde a invatat scriitorul. Are o taxa de intrare simbolica de 3 lei dar nu am platit-o caci am facut munca in folosul comunitatii. 🙂 Cei de acolo au fost foarte primitori si ne-au explicat ce si cum despre viata si opera lui Marin Preda si despre exponatele care se afla colo. Astazi in acesta cladire nu mai invata elevi ci este doar muzeu. Poti vedea exponate care tin de tin de viata si opera lui Marin Preda, carti ale acestuia, fotografii alaturi de diferite personalitati ale vremii si niste citate interesante. Se pot vizita 2 sali de clasa : una cu banci si alta foarte mica in care este doar o tabla si atat.

Punctul de atractie l-au reprezentat insa bancile si catedra. Toata lumea s-a simtit din nou copii si si-au facut bineanteles poze cu acestea. Cred ca ne-a cam cuprins pe toti un pic de nostalgie.

Acum in centru functionau cateva sali de votare, ramase de la locale.

In curtea centrului se afla bustul scriitorului, care este destul de ingrijit. Iar in curtea din spatele centrului se afla un copac gros. Per ansamblu, centrul e cat de cat ingrijit. Nu te prea impresioneaza si dupa parerea mea e loc si de mai bine.

Multumindu-le gazdelor, am pornit la o plimbare pe ulitele localitatii catre casa memoriala unde a trait Marin Preda.

Pe drum am trecut pe langa monumentul dedicat eroilor morti in timpul revolutiei.

20161119_154349

Casa memoriala nu prea este intretinuta. Are o placuta mica pe care scrie ca in ea a trait scriitorul dar in rest nu e semnalizata in nici un fel. Iar daca intri in curte si te duci pana in spate, arata jalnic. Curtea e plina de balarii, neingrijita, iar zidul exterior din chirpici sta sa cada. In interior e goala. Pe scurt e o ruina care pare lasata de izbeliste. In dulcele stil romanesc. Am inteles de la un localnic ca ar fi luata de fundatia lui Marius Tuca dar nu am verificat aceasta informatie, asa ca va spun doar ce am auzit. In orice caz, oricine ar detine-o probabil ca asteapta sa se prabuseasca si sa vanda probabil terenul de sub ea. Insa nu stiu daca ar fi vreo mare afacere.

Este jalnic modul in care ne batem joc de casele memoriale ale unor scriitori si cum nu suntem in stare sa le cinstim memoria si sa le punem in valoare. Sincer pe toti ne-a dezgustat si intristat.  Cica sa faci turism. Poate ar trebui sa inventam un nou tip de turism…. turism de ruine. Radeam, glumim dar e tragic !

Pe ulita, intorcandu-ne catre autocar, ne-au iesit in cale 2 ghemotoace dragalase foc dar foarte speriosi si cateva capre behaitoare, dar interesante ca si colorit al blanii.

Am vazut si un patul adus la standardele secolului XXI care m-a distrat foarte mult. 🙂

20161119_160128

Am parasit apoi Silistea pe inserat ca sa se reintoarcem in Bucuresti. Nasol e ca pe drumul catre capitala (care dureaza cam 2 ore), nu prea gasesti decat niste benzinarii rudimentare cu wc-uri turcesti si cu conditii mai mult decat modeste.

Multumesc Hai sa socializam pentru ca mi-ati satisfacut dorinta de a vizita Silistea si pentru toata experienta in sine! M-am simtit foarte bine cu voi si mi-ati intrat la inimioara ! Abia astept sa ma calatorim impreuna ! 🙂

 

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Cum a fost la plantarea de pe 19 noiembrie

Experiente care m-au facut sa evoluez

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly