Locul de plecare al excursiilor spre cazanele Dunarii este cam in acelasi loc, langa parcul central. Sunt multe firme private care plimba turistii iar excursia dureaza intre o ora si 2 ore. In functie de ambarcatiunea aleasa, preturile pentru o plimbare variaza intre 35 si 60 de lei. Vaporasele turistice sunt mai mari si mai stabile si sunt cele mai ieftine, salupele sunt 50 sau 60 de lei pentru un grup de maxim 8 persoane.
Cand am ajuns acolo, un grup de 7 persoane negocia pentru o salupa care urma sa plece imediat. Nemaivrand sa astept, am platit 50 de lei si m-am alaturat lor. Barcagiul era si ghidul de ocazie.
A fost superb. Vremera era frumoasa, insa cu salupa simti toate valurile iar daca ia viteza chiar ai senzatia ca merge prin hartoape. In plus e si mult curent (era sa-mi zboare de cateva ori telefonul din mana facand poze), asa ca daca esti sensibilos, e bine sa ai un hanorac cu gluga. Eu nu am avut dar am supravietuit. 🙂
A oprit in fata statuii lui Decebal, pe care imi doream sa o vad de foarte mult timp si in fata Manastirii Mraconia. E foarte frumoasa si bine ingrijita, cel putin la exterior. Imi pare rau insa ca nu am avut posibilitatea sa vad si interiorul. Am vizitat si grota Veteranilor, unde, pentru 6 lei (platiti pentru intrare) ai parte si de un foarte scurt tur ghidat. Multi turisti in ziua aia pe acolo, ca ne cam calcam pe picioare in pestera.
Excursia la cazanele Dunarii a meritat din plin. A fost un vis implinit, iar peisajele chiar iti taie rasuflarea. Daca mai ajung in zona tare as mai vrea sa mai dau inca o tura.
Dupa ce am coborat din salupa, nu stiam cum sa gasesc mai repede o toaleta. Am avut parte de senzatii tari asa ca stomacul meu……s-a rasculat. 🙂 Daca nu vreti sa aveti parte de surprize, nu va duceti cu burta plina sau spuneti-i barcagiului sa nu mearga ca nebunu’.
In parcul orasului nu exista toalete publice (a fost o intreaga aventura sa gasesc una), cica sa facem turism, asa ca singurul loc in care puteti gasi o toaleta este la restaurantul de pe insulita. Au toaletele afara, asa ca daca va furisati discret (cum am facut eu :)) nu va intreaba nimeni nimic. Si din fericire, avea si conditii decente. 🙂
La intoarcere, am gasit un alt nene care m-a adus inapoi la Turnu Severin si i-am platit 20 de lei.
Asa ca toata distractia m-a costat vreo 120 de lei. Sigur de la Turnu Severin la Orsova exista si tren dar are niste ore cam ciudate asa ca va recomand sa cercetati inainte. In orice caz, m-am descurcat chiar si fara masina.
In Turnu Severin am constatat ca sunt lucruri interesante de vazut si locuri bune in care se poate manca foarte bine la preturi rezonabile. Eu am mancat la terasa Krypton. Portii mari, preturi rezonabile, servire ok, mi-a placut.
Am vazut turnul cu apa. Doar pe exterior caci interiorul nu era deschis, am vizitat si parcul central cu o lunga si lata zona pietonala, care arata foarte bine, plina de verdeata. Am intalnit si cateva « atractii temporare » : echipamentele folosite de pompieri si de scafandri in misiunile lor caci se apropia ziua pompierilor si incepusera deja sa se pregateasca.
Mi-a placut foarte mult parculetul in care se gasesc busturile lui Traian si al lui Decebal iar alaturi se gaseste fantana cinetica. Dansul fantanei este foarte interesant mai ales noaptea cand este luminata foarte frumos si scoate niste sunete interesante.
Ca sa vedeti toate aceste obiective nici nu trebuie sa va deplasati prea mult caci toate sunt cam in aceeasi zona.
Ce mi-a placut cel mai mult a fost Cetatea Severinul care arata foarte bine, recent renovata si aranjata si mi-a facut o deosebita placere sa enervez paznicii de acolo care aproace ca m-au alergat. Ma tot cataram pe ziduri ca sa fac si eu niste selfie-uri mai resuite si ei ma deranjau. 🙂 Si erau ziduri interioare, joase, adica nu era ca si cum ma puteam aruncat de pe ele.
Foarte reusita restaurarea cetatii, vechiul si noul se imbina foarte frumos, iar in unele locuri chiar am avut senzatia ca sunt intr-o piramida.
In plus, daca vrei sa te joci de-a v-ati-ascunselea, e locul perfect. Mai ales noaptea cand e foarte frumos luminata iar jocul devine si mai interesant pentru ca ai unde sa te ascunzi si sa nu fii vazut. Are un farmec aparte noaptea. Merita vazuta !
Iar cladirea Teatrului Municipal e o adevarata bijuterie. Arata superb si e renovata recent. Chiar au facut treaba buna cu aceste cateva obiective.
Pe scurt chiar m-am simtit bine la Severin, mi-a placut orasul si nu m-am plictisit. As mai reveni cu mare drag. Cine stie…poate la vara cu alti turisti! 🙂
Leave a comment