May 28th, 2017
Adsense and Other Advertising Code Here (728*90)
branzeturi-cum-se-cuvinuri-oltenesti-la-bucuresti

Vinul, oltenii si branza

Dupa cum va povesteam aici, in cadrul Galei Super Blog 2016 (editia de iarna) desfasurata la Hotel Arc de Triomphe din Bucuresti, am avut parte de o surpriza din partea organizatorilor – degustare de vinuri oltenesti, asezonate cu branzeturi Delaco. A fost un eveniment « Branzeturi cum se… cuVin », organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro.

Sincer, am fost putin invidioasa pe blogolteni ca ei facusera asa ceva la ei acasa si asteptam sa comita si la capitala o asemenea « isprava » degustoasa ! :) Din fericire nu a trebuit sa astept decat cateva luni si pot sa spun cu mana pe inima ca a meritat.

Cred ca a fost momentul care mi-a placut cel mai mult de la Gala pentru ca am avut multe lucruri de invatat.

branzeturi-cum-se-cuvinuri-oltenesti-la-bucuresti

Unii cand aud de degustare de vin se gandesc imediat la betivaneala si atat. ! Asta e varianta profana. Ei bine, nu e chiar asa. Trebuie sa stii cum se face o degustare, cum faci sa-ti pastrezi gustul de la un vin la altul, cum faci sa nu te imbeti si mai ales cu ce preparate asociezi vinurile. E o adevarata experienta sofisticata, gustativa si olfactiva iar unii o ridica pe drept cuvant la rand de arta. Iti trebuie un pic de educatie si de cultura ca sa stii cum se degusta vinurile.

Pentru asta, Razvan Stoenescu de la Vin2.ro ne-a spus multe povesti despre vinurui iar Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar.ro ne-a invatat cum si ce fel de branzeturi sa asociem vinurilor.

Au fost foarte multe informatii utile si noi pentru mine. De exemplu, am invatat ca o degustare de vin se face in felul urmator :

  1. Paharul de vin se tine intotdeauna de picior, niciodata de cupa. Daca il tinem de cupa, lasam amprente pe pahar, e inestetic iar vinul se incalzeste de la mana si apoi usor usor incepe sa-si schimbe proprietatile si gustul. Zici ca e doar un amanunt dar….conteaza !
  2. Paharul de degustare nu se umple, ci in el se toarna mai putin de un sfert caci nu bei ca sa te imbeti ci ca sa degusti, asa ca, less is more. Inainte de a incepe degustarea, paharul se agita circular si intai se miroase, ca vinul sa-si etaleze aroma intocmai ca un boboc de floare care se dechide si elibereaza parfumul.
  3. Intai se bea putin vin si se plimba prin toata gura, ca sa-i simti toate aromele. Veti vedea ca are un gust. Apoi se mananca branza si se bea in acelasi timp si o a doua inghititura de vin. Veti simti ca vinul are alt gust in combinatie cu branza.
  4. Ca sa schimbi gustul este necesar sa bei un pic de apa intre sortimentele de vin si branzeturile pe care le degusti.

In total, am degustat 6 vinuri si 6 tipuri de branza Delaco + combinatiile lor. Toata branza mi-a placut insa nu si toate vinurile. Deh….eu sunt cu alea mai dulci sau demidulci…..de cucoane ! :) Chestie de gust, nu ca nu ar fi fost bune.

20161210_231455

Asa ca, in cazul meu, combinatia castigatoare a fost ultima : Vinul Corcova Dessert + branza Roquefort. Este un vin alb, cu o culoare clara, galben pai si bineanteles e dulce. Dar avea chiar o aroma deosebita. Nu era dulce sa te lesine si avea un gust aparte, fresh, caci este o combinatie interesanta de arome de caprifoi, turta dulce, miere de salcam (preferata mea :) ), gutui, nuci si fruncte confiate. Iar de branza Roquefort, ce sa mai zic ? N-are fata gusturi rele ! :)

Branza Roquefort « taia » din dulceata vinului si vinul « indulcea » putin aroma usor acrisoara a branzei cu mucegai, astfel ca pentru mine a fost o combinatie castigatoare si echilibrata in acelasi timp.

20161210_210756

Daca ar fi sa aleg cate un cuvant sa descriu aceasta exprienta gustativa si olfactiva ar fi cam asa :

Vinul Corcova Dessert – fresh

Branza Roquefort – acrisor

Combinatia Vinul Corcova Dessert + branza Roquefort – degustos

In concluzie, a fost o experienta tare faina si educativa si mult mi-ar placea sa se repete si cu alte vinuri din alte regiuni ale tarii ca acum m-am lamurit ca si oltenii au cu ce se lauda. :) Iar despre degustari ar mai fi lucruri de spus.

PS : mi-a fost foarte greu sa scriu aceasta postare pe burta goala, asa ca imediat ce am terminat-o m-am dus sa manac ceva caci mi se facuse o foame de nu va spun ! :)

S-a mai dus inca o Gala Super Blog

Albastru

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *