June 15th, 2024

Sefa a intrat la apa – o comedie spumoasa

Ador filmele de comedie, asa ca, imediat cum am vazut trailerul de la “ Sefa a intrat la apa” am stiut imediat ca o sa-mi placa filmul asta.

Si nu mi-a inselat deloc asteptarile ba din contra, a venit si cu un plus pe partea de mesaje de substanta. De data asta, traducerea romaneasca a titlului original “Little” chiar pot sa spun ca e foarte inspirata si reflecta foarte bine transformarea protagonistei.

La o prima vedere ai spune ca nu e altceva decat un alt film american de comedie cu negri, usor digerabil, de umplutura. Insa nu e chiar asa. Va invit sa-I dati o sansa si sa-l intelegeti si dintr-o alta perspectiva.

Dupa primul sfert de ora am zis ca e un alt fel de “Sefi de cosmar” in care Aniston nu e alba ci neagra combinat cu “13 going on 30” dar pe de-andoaselea.

Sa va explic.

Regina Hall, pe care o stiti din Girls Trip, o intruchipeaza pe Jordan, o tipa de 38 de ani, care conduce o companie de succes din domeniul IT. E bogata, dura, arogata, se poarta ca o dictatoare cu angajatii si asistenta ei si ii trateaza pe toti in ultimul hal. Pe scurt, e o scorpie si nimeni nu se simte bine in preajma ei. Asta pana cand intr-o zi se trezeste in corpul unei fetite de 13 ani (revine acest 13 :)), chiar inainte de o prezentare importanta.

Si uite asa ni se dezvaluie si motivul pentru care a ajuns la maturiate sa faca pe dura si sa se comporte asa cum o facea – teama de a nu fi ranita. Asa ca isi dezvolta un mecanism de autoaparare si se comporta asa cum crede ca ar fi dezirabil de societate ca sa atinga succesul. In copilarie fusese  tinta fenonemului de bullying (umilita de colegii de scoala) si cu probleme de adaptare. Insa i se da o sansa sa refaca lucrurile sis a faca “the right thing”. E un fel de intoarcere in timp pentru retrairea si corectarea unor experiente traite.

Ce invata din aceasta experienta? Ce inseamna sa-ti apreciezi oamenii din jur, descopera valoarea prieteniei, sustinerea reciproca, ii ies din cap fumurile si arogantele si ii vine mintea la cap.

Ca plusuri mentionez, ca fashionistele vor avea cu ce sa-si delecteze ochisorii. Ca orice femeie de afaceri de succes Jordan are un apartament decorat ca in reviste si bineanteles o garderoba impresionanata, lina cu haine de firma si o colectie impresionanta de pantofi, genti si accesorii. Te-mbolnavesti nu alta!

Printre limbajul colorat al afro-americanilor (ca sa fiu politically corecta) sunt si niste replici pline de intelesuri din care putem invata daca suntem atenti si le sesizam. Eu, cel putin am ramas cu o replica cae suna cam asa : in copilarie suntem autentici dar ne lasam schimbati sub presiunea societatii si ajungem sa ne departam de cine suntem noi cu adevarat dezvoltand tot felul de comportamente de adaptare. Aici e aici!

Alt plus e interpretarea lui Marsai Martin, pustoaica de 14 ani care intruchipeaza varianta mai mica a lui Jordan. E absolut delicioasa!

Chiar ma intreb daca nu cumva tot filmul s-a vrut a fi doar un pretext pentru ca punctul central sa fie reprezentat de incercarea de a rezolva problema bullyingului si de lupta impotriva discriminarii.

Filmul este distribuit in Romania de Ro Image 2000.

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Recenzie film : Looserii de la seral – un alt film cu prosti?

„Maria, Regina României”, un film, o istorie, din 8 noiembrie în cinematografe

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly