October 17th, 2021

Recenzie « Holograma pentru rege »

Filmul « Holograma pentru rege » nu e ceea ce pare a fi. Si in acelasi timp e un fel de shaorma cu de toate. E putin ciudat ce spun dar….cam asta e. Reteta e cam asa : relatii internationale, putina geopolitica, diferente culturale, afaceri si romance. Ce au toate astea in comun ? Pe Tom Hanks, care joaca magistral.

Din trailer nu prea intelegi mare lucru si nici nu te da pe spate. Nu e un thriller, nu are efecte speciale si nici actiune exploziva. As spune ca e chiar atipic pentru filmele americane, in genul « Pe malul marii ». E mai mult un film de stare, unde atentia nu cade nici pe miezul actinii si pe un fir repic care te duce spre un final pe care deja il intuiesti.

a-hologram-for-the-king-265680l-1600x1200-n-fd563719

La inceput, « Holograma pentru rege » te cam plictiseste, nici nu prea intelegi prea bine despre ce e vorba, sau ce cauti in sala de cinema sa te uiti la el, asa ca nimic nu te prea pregateste pentru finalul sau. Care e total neasteptat.

Nu e un film usor si facil ci necesita o intelegere mai profunda. Iti prezinta discrepanta profunda intre cultura si apucaturile americanilor si cultura araba in care cuvantul nu prea pare sa conteze prea mult, cu spirite care se incing destul de repede, cu neseriozitate, cu divorturi care se pronunta destul de greu.

Pentru mine, ca occidentala care nu a calcat pana acum in lumea araba, e pic suprinzator sa descopar o cultura foarte diferita si sincer ma intreb cum de pot functiona in stilul asta.

La fel de suprinzatoare au fost scena cu petrecerea dezmatata din sediul ambasadei Danemarcei si comportamentul araboaicei, care pare sa sfideze canoanele culturii din care face parte.

Tom Hanks il intruchipeaza pe un agent de vanzari american (Alan Clay) care soseste in Arabia Saudita pentru a-i vinde regelui o tehnologie avansata, de comunicatii prin intermediul hologramelor. Filmul vorbeste  despre tehnologia viitorului, despre relatii comerciale. In final, americanii si-o cam iau in freza de la chinezi care le sufla afacerea.  « Holograma pentru rege » pune in discutie si decizii de marketing prost gandite. Nu intotdeauna reducerea costurilor prin mutarea unei firme de biciclete in China e o decizie inteleapta ba se dovedeste una cat se poate de proasta si poate pune o companie pe butuci.

Desi nu reuseste sa incheie afacerea pentru care venise si sa obtina contractul, totusi sederea in Arabia Saudita, ii aduce si beneficii ba chiar ii schimba cursul vietii protagonistului.

Cat priveste partea de relatii interumane e cam asa: divorturi dificile si fosti soti cu o relatie « complexa », relatia parinti si copii, viata poate fi oricand luata de la capat.

 

Filmul intra in cinema din 13 mai si este distribuit in Romania de Ro Image 2000.

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Mr. Right – o comedie dementa cu final neasteptat

Ce filme vedem la cinema in iulie si august 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly