December 13th, 2019

Pe malul marii – un film psihologic de atmosfera

Am tinut mortis sa vad « Pe malul marii/By the sea » pentru ca eram curioasa sa vad ce a putut Angelina Jolie ca regizoare si scenarista in al treilea sau film, dupa Unbroken si In the Land of Blood and Honey . Ca ce poate ca actrita stim cu totii. Si mai vroiam sa vad ce le poate pielea ambilor protagonisti, unul dintre cele mai invidiate cupluri de la Hollywood, la fix 10 ani de la prima lor colaborare in Dl si Dna Smith.

Mi se pare interesanta perspectiva asta a tripului rol in care este pusa Angelina. Sa si regizezi un film, sa mai fi si actrita principala si sa mai si joci alaturi de omul cu care iti imparti viata in afara ecranului. Dar cred ca numai ea putea regiza un astfel de film.

12193590_802885923154346_1941138792668413908_n

Filmul « Pe malul marii » este povestea unui scriitor american, Roland (Brad Pitt) si a sotiei sale, Vanessa (Jolie Pitt), care ajung intr-o stațiune pitoresca si linistita din anii ’70, aflata la malul marii, intr-un moment de criza a mariajului lor. El cauta inspiratie pentru a scrie si un motiv de fura de sotia lui, cu care aparent nu mai are nici o schema. Ea isi consuma in tacere drama personala si neputint de a trece peste un anumit moment din viata sa si de a accepta. Cei 2 soti ajung sa isi priveasca pe furis vecinii de hotel, un cuplu de tineri francezi proaspat casatoriti aflat in luna de miere : Lea (Mélanie Laurent) si François (Melvil Poupaud). Pana la urma, cei 2 sjung sa se confrunte mai de voie mai de nevoie cu chestiunile nerezolvate care ies la lumina si ii cam « bantuie ». Un pic de voyeurism, un pic de goliciune, scene fiebinti, pasaje la care se rade in sala din pricina unor scene de-a dreptul tragicomice. Iar eleganta si rafinamentul Angelinei atat in ce priveste tinutele purtate (m-au innebunit desabié-urile ei din matase si satin !), cat si miscarile sale, atitudinea si tot ce degaja.

Asta e trailerul oficial al filmului.

Nu stiu de ce, dar am senzatia ca filmul asta contine ingrediente destul de adevarate din viata lor reala.

« Pe malul marii » nu e un film usor si facil, de consum. E un film de atmosfera iar daca nu ai sti cine e regizorul si cine sunt actorii, ai putea ca e vorba de un film european. Este un film static, pe alocuri chiar plictisitor. Nu seamana deloc cu tot ce ne livreaza de obicei Hollywood-ul. E un film psihologic in care atentia nu e deturnata de actiune si efecte speciale, ci reflectorul pica pe jocul actoricesc si pe tot mise-en-scène-ul filmului.

Vorbeste despre o problema de cuplu, despre cum o traiesc fiecare dintre cei 2, despre acceptare, despre puterea de a merge mai departe si de a te aduna atunci cand o iei usor cu pluta. Este vorba despre antiteza dintre un cuplu cu o casnicie de 14 ani versus un cuplu de proaspat insuratei care isi petrec luna de miere. Este vorba si despre soliditatea unui cuplu – o problema destul de spinoasa a zilelor noastre cand totul pare volatil. Dramele prin care trec cele 2 cupluri le pun la incercare iubirea si rezistenta.

Filmul intra din 20 noiembrie in cinema si e distribuit de RoImage.

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Luc Besson cauta designer pentru filmul sau

Care-i SECRETUL?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly