July 18th, 2024

O zi de feminitate – impresii 1

Pentru mine, pe 14 martie a fost 8 martie. Caci, dupa cum stiti, 8 martie este ziua internationala a femeilor. Asa ca, de regula, femeile se aduna in diverse locuri si contexte (asa cum faceau barbatii in cete cete) si se sarbatoresc, in feluri variate si diverse. Nu conteaza cum, ideea este sa se adune si sa fie impreuna, bucurandu-se de viata.

La o asemenea adunare de femei frumoase (si la propriu si la figurat), senzationale si fantastice in cel mai pur sens al cuvantului am participat si eu pe 14 martie la O zi de feminitate.

Am fost in mijlocului unor femei dornice sa-si cultive mirabila samanta esentiala – feminitatea lor. Aia care, de cele mai multe ori, e ultima pe lista de to do sau in unele cazuri lipseste cu desavarsire.

1454611_1025175017497294_200266663145298946_n

E minunat in ziua de azi sa intelegem ca noi ca fameile ne « incarcam » si ne desavarsim feminitatea in spatiul altor femei, iar alaturi de barbati ne-o potentam. In lipsa ritualurilor care cultivau feminitatea in alte contexte si epoci istorice, femeile de azi, mai ales in societatea romaneasca au nevoie sa reinvete a descoperi, cultiva si stapani niste virtuti despre care nu se vorbeste nici la scoala, nici la TV (sau ma rog la TV e prezentata o forma mult prea distorsionata) si prea putin in familie, din lipsa de informatie a generatiilor trecute, crescute in alte epoci, cu alte preocupari.

Asa ca uneori avem nevoie de asemenea « adunari » pentru a ne reintoarce la esente. Mai ales ca, pentru femeia moderna e foarte usor sa se adune intr-un loc, nemaifiind ingradita in nici un fel, asa cum era in trecut dar in acelasi timp si foarte complicat pentru ca toate avem un « dusman » comun – lipsa acuta de timp.

In cadul evenimentului O zi de feminitate, Oana Stoianovici a abordat 5 teme mari (structurate in tot atatea sesiuni), fundamentale pentru a trai o viata fericita si implinita si a demontat, rand pe rand, 5 mituri limitatoare. Si aici nu spun deloc cuvinte mari. Chiar asa a fost.

Oana Stoianovici

Oana Stoianovici

Am inteles in sfarsit ce inseamna sa iubesti sanatos, caci bajbaiam intr-o mare bezna neavand repere si nici « definitie » clara asupra acestui subiect.

Asa incat, multe de ce-uri din capul meu si-au gasit in sfarsit raspuns si am avut nenumarate momente de AHA, iar in capsorul meu s-au aprins becuri multe.

SESIUNEA 1 – RELATIA TU CU TINE

Ne-am nascut libere si fericite si nu aveam nevoie de nimeni care sa ne faca fericite. Asta e treaba noastra. Cum s-ar zice, lucru manual. 🙂

Insa nu vreau sa intelegeti din aceasta afirmatie ca pentru a fi fericita trebuie sa fii singura. Nicidecum. Insa a avea o relatie sanatoasa si armonioasa cu propria inima si cu propria fiinta este fundamental. Este, daca vreti, baza pe care se cladesc tot restul relatiilor si intreaga viata.

Fara o relatie implinitoare cu tine insati, tu femeie, nu esti completa si nu ai cum sa fii nici cu altii. Si ca sa ai o viata care sa curga lin, frumos si armonios este necesar  sa faci ordine in sufletul tau.

Cand am auzit asta cu ordinea m-am gandit ce naiba si in chestiunile care tin de corazon ne trebuie ordine ? Nah ca pe asta n-o stiam 🙂 caci m-am gandit intotdeauna ca ordinea e apanajul mintii constiente si al chestiunilor care tin de logica si de ratiune.

E, pe 14 martie am inteles ca nu era asa cum credeam eu si asta mi-a dat peste cap multe preconceptii si idei pe care le consideram benefice si utile.

La fel de esential este sa iti creezi o ancora, la care sa te intorci se fiecare data, care sa-ti fie ca un reper calauzitor. Pentru asta, ai nevoie sa te reconectezi cu centrul fiintei tale, cu propria sursa de feminitate.

Relatia cu tine insati este inceputul, prezentul si perpetuumul.

17658_1052746028073526_6655875451298888153_n

SESIUNEA 2 – A IUBI SANATOS

Mitul 2 – Iubirea inseamna jertfa de sine

Fals ! Daca este sa o iei logic, sa te tot jetfesti intr-una pentru altii, in varii moduri si pe termen lung nu poate duce la nimic bun pentru ca te arzi pe interior la si un moment dat pentru tine nu mai ramane nimic. Si izvorul asta seaca si el la un moment dat, ca asa este in firea lucrurilor. Nu are cum sa mearga la nesfarsit grija pentru altii si uitarea de propria persoana. Este clar o strategie care va avea dept singura consecinta epuizarea ta ca femeie fizica, intelectuala si emotionala. Si nimeni nu te va aprecia pentru asta.

Si la cata jertfa feminina exista in neamul nostru, nu prea am vazut multe statui nici prin oras nici prin tara, in general 🙂

Si acest tipar in care am fost multe dintre noi femeile crescute de catre parinti, nu se mai potriveste cu realitatile vietii actuale. Caci viata noastra se intampla in contextul relatiilor cu ceilalti oameni iar balanta asta cu dat prea mult si primit prea putin se cam cere echilibrata.

11008445_1049097091771753_3068956532723960888_n

Pentru a echilibra aceasta balanta este necesara restabilirea ordinii si asezarea iubirii intr-un context de armonie. Caci acolo unde este jertfa, acolo nu este iubire. Si in nici un caz acel tip de iubire neconditionata pe care unii dintre noi ne-o dorim cu ardoare in vietile noastre.

Insa am observat ca ne-o dorim fara a avea o definitie clara despre ceea ce inseamna iubire neconditonata. Nu avem un reper in acest sens si acest eveniment mi-a oferit o definitie foarte clara si necesara.

IUBIREA NECONDITIONATA este acceptarea totala a celuilalt  si se bazeaza pe respect pentru integritatea celuilalt (ca persoana).

Acest respect nu se impune ci se naste prin :

  • Exprimarea valorii tale de femeie asumata
  • Nedisponibilitatea de a face un compromis in numele iubirii (adica fara calcat in picioare principiile si valorile personale)

Continuarea o puteti citi aici.

 

Sursa foto : Tatyana Nevmerzhytska, Roxana Dani Susca Photography

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Vreau si eu in Thailanda cu bloggerii

O zi de feminitate – impresii 2

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly