La sfarsit de aprilie a avut loc conferinta de presa care prefateaza manifestarile de anul asta din cadrul EUROPAFest 2017 ce se va desfasura in perioada 11 -20 mai in Bucuresti si Sibiu.
Pe langa agenda festivalului, la conferinta au fost abordate o serie de teme interesante si chiar controversate.
Luigi Gageos (directorul festivalului) a vorbit despre lipsa de implicare a autoritatilor in sprijinirea manifestarilor culturale de impact si care ar putea sa fie muuult mai bine valorificare din punct de vedere al brandingului si marketingului. Stim…stim..suntem cam fraieri si nu suntem in stare sa profitam nici atunci cand vine un grec care se incapataneaza sa organizeze, cam de unul singur, ani la rand, un festival care pune Romania pe harta culturala a lumii si aduce aici muzicieni de renume.
A mai pomenit si de problema afisajului publicitar in capitala. Din cauza faptului ca afisele spectacolelor sunt puse alandala, fara o strategie coerenta, ajung sa fie promovare evenimente care urmeaza sa se desfasoare peste cateva luni, in loc sa fie promovare evenimente care se desfasoara in luna curenta. Din acest considerent, nu o sa vedeti afise cu EUROPAfest pentru ca pana nu se rezolva aceasta problema, organizatorii au decis sa nu mai puna afisele evenimentului.
S-a mai adus in discutie si solutia de parteneriat public privat, pe model clujean care functioneaza mult mai bine si cu rezultate notabile. Un eveniment poate conferi vizibilitate orasului in care este organizat. Poti atrage atentia si daca esti destept si iti joci cartea cum trebuie iti ies si socotelile economice, pe langa cele culturale.
Alta concluzie trista este ca vrem sa importam modele de afara insa, din pacate, nu suntem pregatiti din punct de vedere cultural si educational. Si iarasi ne intoarcem la educatie.
S-a vorbit despre festival ca despre o scoala de voluntari si cam asa si este.
Din experienta proprie, in calitate de voluntar, va spun ca nici idee nu aveti ce munca titanica presupune organizarea unui asemenea festival, mai ales ca se desfasoara concomitent in Bucuresti si Sibiu.
De fapt, experienta Jeunesse Musicales (asa se numea initial) a fost pentru mine primul act de voluntariat si ma chiunuiam sa imi aduc aminte cati ani au trecut de la acel moment…vreo 13…caci eram prin primii ani de facultate atunci.
Si nu am realizat decat peste niste ani buni ce a insemnat pentru mine participarea la festival. Nu am avut decat de castigat si a fost o experienta tare frumoasa de care imi amintesc cu mare drag. Asa ca recomand. 🙂
Una peste alta, m-am bucurat sa ma reintalnesc cu organizatorii evenimentului si abia astept sa ajung si eu macar intr-una dintre serile festivalului ca sa imi desfat auzul cu muzica de calitate.
Leave a comment