June 15th, 2024

Ecosistem la borcan

Poate va intrebati ce inseamna o asemenea nazdravanie. Adica cum, un ecosistem la borcan ? Prima data, am vazut intr-un film american unul care avea o ferma de furnici intr-un fel de acvariu, precum cel in care se tin pestii. Numai ca era patrat. M-am minunat ca taranul la Mertzan. 🙂

Aveam sa aflu recent, ca o asemenea nazdravanie face parte din conceptul de ecosisteme inchise. Adica un ecosistem complet autonom care nu are treaba cu exteriorul. Singura « ingerinta » externa este lumina. In interior, totul se intampla intr-un echilibru extraordinar. Si nu trebuie sa umbli la el caci face totul singur, cam asa :

Ecosphere 2

  • Algele produc oxigen prin fotosinteza. Pentru aceasta au nevoie de lumina si de dioxid de carbon.
  • Crevetii respira oxigenul produs de alge si se hranesc cu bacterii si cu alge. Deseurile produse de creveti sunt transformati de bacterii in substante nutritive pentru alge.
  • Atat crevetii cat si bacteriile produc dioxid de carbon, necesar algelor in procesul de fotosinteza.

Pe scurt, cam asa functioneaza ecospherele – imbinand tehnologia de ultima generatie NASA si minunatia vietii in ansambul ei.

Ar fi foarte misto si inovativ sa primesti un asemenea cadou, ma gandesc. Mie sigur mi-ar placea unul. Ca sunt cam lenesa si uneori uit sa mai ud si florile din balcon. Iar pentru un asemenea ecosistem simgura mea grija ar fi sa-l plasez intr-un loc cu lumina ca sa aiba loc fotosinteza. Atat si nimic mai mult !

Simplu ca buna ziua ! Iar daca as avea un copil si as vrea sa-l invat cate ceva despre cum functioneaza lumea pe planeta asta in loc sa-i cumpar nu stiu cate enciclopedii si alte carti, mai bine i-as lua un ecosistem si l-as lasa sa-l priveasca si sa se prinda singur ce si cum. Mi se pare mult mai util mai ales pentru copii viitorului care se nasc deja cu un alt « setup ». Viata se traieste nu se invata din carti.

ecoshere

Si daca tot sunt in renovari cu casa, dupa ce se termina balamucul chiar ma gandesc serios sa-mi iau si eu un ecosistem d’asta caci viata la bloc si preocupaprile zilnice te cam rup uneori de natura si de echilibrul atat de necesar vietii. Am ochit unul si cred ca ar merge la fix la mine in biblioteca. 🙂

O sa ii scriu iepurasului. 🙂

Ar merge si pe un birou de CEO caci e relaxant sa iti scoti un pic nasul din ecrane si sa iti limpezesti putin mintea si ochii. Vorbesc din experienta.

 

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Evenimentele lunii martie 2017

E la moda sa iti trimiti copilul in tabere educationale

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly