February 26th, 2024

Cum a fost la Noaptea Caselor

Noaptea Caselor se anunta a fi un alt eveniment interesant. Sau cel putin asa mi se parea mie. Insa m-a cam dezamagit.

Chiar daca a existat la un moment dat o ploaie scurta, in mare parte a fost o vreme potrivita pentru plimbari nocturne, mai ales daca aveai starea necesara. In program erau incluse 19 obiective, raspandite in diferite parti ale orasului astfel incat daca vroiai sa « bifezi » cat mai multe trebuia sa incepi devreme, adica pe la orele 19.00 – 20.00.

Noaptea Caselor din 26 septembrie a fost de fapt un circuit al spatiilor domestic-culturale care isi propune sa promoveze un nou curent cultural. E vorba de cladiri, spatii neconventionale, apartamente care au cate o poveste, care isi deschid portile si in care isi dau intalnire oameni, proiecte creative, intalniri, artisti, creatori, comunitati. Aceste spatii isi scot la iveala comorile ascunse si se releva publicului larg, sau celor care s-au plictisit de chestii conventionale si cauta altceva, experiente, trairi.

« Programul artistic » includea proiectii, muzici, petreceri, piese de teatru, improvizatie, concursuri de gatit, diverse………si tot felul de alte chestii. Ma rog, cel putin doar pe hartie.

12011179_1631518297118957_9149642384293593452_nAstea erau spatiile incluse in circuit :

Artskul → AvanPost → Carol 53 → Casa Jurnalistului → Casa Costa-Foru → Casa Lupu → Centrul Donici → Cetatea Artelor → Colivia → CROS Learning House → Elisabeta → Gradina Sticlarilor → Manasia Hub → Home Matasari → Incubator 107 → Insula 42 → Plantelor → Teatru 7 → Visini Hub

Am vizitat « Gradina sticlarilor » din strada Vasile Lascar nr.36. De cum am pasit pe poarta m-am oripilat. In ce hal de degradare putea sa arata cladirea aia….iti venea sa ii plangi de mila. O fosta casa boiereasca probabil, o bijuterie de arhitectura, aflata intr-o avansata stare de degradare. Practic, a ajuns o darapanatura. Nici nu vreau sa ma gandesc ce investitie uriasa ar fi necesara pentru renovarea ei dar cred ca ar merita. Ce ar putea iesi cred ca ar fi foarte frumos. Pacat! Am intrat totusi, curioasa sa vad ce e inauntru si am descoperit niste lucrari foarte interesante ale unor artisti sticlari. Unele erau de-a chiar deosebite si mi-au incantat ochii, facandu-ma sa uit putin de spatiul dezolant care le gazduia, cu mirosuri de igrasie si tot felul de alte « miresme » neprimitoare.

Nu am zabovit prea mult si am mers sa vizitez apoi « Centrul Donici » din steada Alexandru Donici nr. 36 ap. 3 curioasa sa-mi bag nasul in niste carti de tarot si sa ascult un jam session de muzica shamanica. Insa oamenii de acolo erau din cale afara de plictisitori iar asa-zisa citire in carti de tarot se facea dupa manual. Iar muzica era data atat de incet (deh vecinii!) ca nu crea nici pe departe atmosfera pe care m-as fi asteptat sa o gasesc acolo. Deci, cam plictiseala maxima. Totusi, apartamentul e un spatiu foarte interesant, cu o vibratie si o atmosfera aparte. A fost interesant sa patrund in spatiul intim al locatarilor ei, mai ales in dormitorul tipei care sta acolo (habar nu am cine locuieste acolo ca nu am intrat in amanunte) si in baia care are 2 intrari si nici una dintre usi nu se incuie. A fost o senzatie foarte stranie. Sincer, apartamentul ala mi-a spus ceva si mi-a trecut prin cap gandul ca mi-ar placea sa locuiesc acolo timp de o saptamana, desi e foarte diferit de apartamentul meu. Nu stiu de ce, dar as reveni acolo intr-o alta circumstanta, fara atatia oameni in jur. Mi-au placut si mandalele de pe pereti.

IMG_20150926_225214

Dupa ce am plecat de acolo, m-am si ratacit printre stradute si pentru ca se facuse si tarziu, am renuntat sa mai vizitez si alte « obiective turistice » asa ca m-am retras in « vastele mele apartamente » 🙂 Si cam asta a fost la Noaptea Caselor.

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Joi se lanseaza « Asta-noapte » – Ferestre catre necunoscutul din noi – Eveniment special

Azi am mancat studenteste

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly