September 10th, 2024

Cum a fost la Food Bloggers de iarna 2018

Ca de obicei, din punct de vedere blogosferic, conferinta Food Bloggers – editia de iarna 2018 a dat startul dezmatului culinar dar si cadourilor si surprizelor specifice lunii decembrie, mai ales ca a avut loc fix inainte sa vina Mos Nicolae, la Hotel Radisson Blue.

De data asta mi-am luat notite cu pixul pe hartie, ceea ce nu am mai facut demult si uite asa am descoperit ca de la atata touchscreen mi-am stricat scrisul.

Ca de obicei, conferinta a avut 3 sesiuni, diferite intre ele ca mis-en-place, teme si abordari.

Surpriza de anul asta a venit chiar la inceput, in prima sesiune, intitulata sugestiv Eat Share Love. Spre deosebire de alte editii, anul asta am avut parte de cateva demonstratii live oferite de un barista, un pastry chef, un somelier si un chef.

Pot sa spun ca a fost partea cea mai educativa de la Food Bloggers pentru ca am invatat multe lucruri interesante pentru care le multumesc atat organizatorilor cat si invitatilor, care au fost la inaltime si la propru si la figurat 🙂

Despre cafea

Desi nu sunt bautoare de cafea, de la Sebastian Farcas (barista) am invatat multe informatii inedite legate de alegerea boabelor, prajirea si degustarea cafelei. M-a fascinat, trebuie sa recunosc!

Am aflat ca pe langa cele 5 gusturi pe care le stim cu totii (acru, dulce, sarat, amar, iute) si recent descoperitul umami mai exista inca unul : oleogustus – un gust uleios, un pic  spre ranced. Acum m-am dumirit ca probabil il stiam deja, doar ca am considerat ca era ceva dubios, nestiind despre ce este vorba.

In aprecierea unei cafele, sunt mai multe elemente care se iau in calcul : aciditate, bitterness (amaraciune), dulceata si corpolenta. Tot asa, alegerea boabelor si prajirea cafelei se face dupa niste reguli stricte si fiecare etapa este importanta daca vrei sa obtii un gust care sa-ti incante papilele gustative. Ce sa mai, o arta in toata regula!

Despre prajituri

Ne-a povestit Olguta Iliescu, pastry chef (un fel de maestru cofetar) caci maiastra e si cand prajitureste si  cand vorbeste sau preda cursuri despre prajituri. Are o abordare diferita: foloseste piper, bacon in prajituri si face tot felul de asocieri inedite si neconventionale. Crede cu tarie ca gusturile se educa asa incat se straduieste sa arate si altceva decat ceea ce stim deja si permanent reinventeaza si reinterpreteaza tot ce inseamna dulciuri.Recunosc ca m-au surprins asocierile ei caci nu m-as fi gandit niciodata la asemenea combinatii. Si va dati seama ce pofta ne-a facut tuturor! 🙂

Spune ca desi aspectul unei prajituri sau al unui tort conteaza, gustul e cel mai important. Iar la capitolul trenduri in cofetarie, se remarca o intoarcere catre natural, fara multe arome artificiale.

Despre vin

Ne-a istorisit somelierul Mirela Mateescu care a venit imbracata cu o superba ie, de care mi s-au lipit ochii. Tinuta ei cat si vinurile romanesti prezentate au fost gandite sa fie in ton cu anul centenar 2018.

Ne-a spus ca vinul este expresia memoriei noastre si ca e bine sa lasam vinul sa ne povesteasca, sa-i acordam atentie si sa-l savuram in  tihna, cu rabdare, caci doar asa isi dezvaluie toate aromele si ne incanta.

Ne-a amintit ca atunci cand bem vin este necesar sa bem si apa nu doar ca sa nu ne imbatam ci si  ca sa ne mentinem corpul hidratat.

Mirela ne-a vorbit despre aspectele vizuale, olfactive si gustative ale unui vin. Culoarea vinului se observa cel mai bine inclinand paharul la 45 de grade, pe un fond alb. La degustare, in pahar se toarna aproximativ 100 – 150 ml de vin nu mai mult. Aciditatea vinului e senzatia ca  ti se umple gura de apa.

Ca sa stim cum asociem vinurile cu mancarea, de exemplu la papanasi si placinte alegem un vin desert iar la o mancare corpolenta, vinul trebuie sa fie la fel. Iar corpolenta din vin o da alcolul.

Despre plating

Ne-a vorbit Cristi Lazar, Chef la Prime Steaks & Seafood de la Radisson combinand bucataria moleculara cu cea fusion, totul intr-o maniera cat mai simpla si exemplificand cu un starter pe baza de somon.

Va dati seama cat de pofta aveam cu totii din sala dupa ce fusesem cu adevarat imbatati din ochi cu atatea lucruri inedited desfasurate in fata ochilor nostril. Noroc ca dupa prima sesiune a urmat pranzul ca nu stiu ce ne faceam parol! 🙂

Sesiunea 2, intitulata Food Talk, moderata de Valentin Hristu, antreprenor HoReCa, a fost o discutie/dezbatere in care i-am ascultat pe chefii Florin Dumitrescu, Samuel Le Torriellec, George Baciu, pe bloggerita Laura Laurentiu si pe antreprenorul Gabriel Gavrilescu. S-a vorbit despre reintoarcere la traditii, despre ciorba si trenduri – folosirea produselor locale, de sezon, cu preparare minina dar corecta. S-a vorbit si despre conceptul “farm to table”, care suna bine in teorie dar nu e la fel de usor de aplicat caci de la ferma si pana in farfurie, inca e cale lunga.

Sesiunea 3 a fost probabil cea mai asteptat pentru ca in program era anuntata o invitata, mai extravaganta, pe care majoritatea o stiau avand legatura cu moda si mai putin cu mancarea – Iulia Albu. Asa ca mai toata lumea era curioasa cum o sa fie imbracata si ce o sa spuna.

New wave in blogging a fost deci o combinatie inedita de de bloggeri, instagrammeri, podcasteri, influenceri si artisti. Panelul a fost moderat de Cristian Manafu si a beneficiat de experientele povestite de Alexandra Craciun, Mia Munteanu, Iulia Albu, Darius Vlad Cretan, Brandusa Birsan si Tania Bordianu.

Ca si “sfaturi pretioase” spicuite de la invitati am retinut asa :

  • cand primesti un bad review, te straduiesti sa muti discutia in privat (mesaje/telefoane)
  • e util sa folosesti platforme de content managing
  • mancarea e despre identitatea noastra
  • fa-ti un ritual din a crea continut constant, credibil si authentic
  • poti sa incepi cu ceva pe Facebook, sa continui apoi pe Instagram si apoi pe blog (reteta Iuliei Albu)
  • a fi vizibil inseamna a sti sa te folosesti si de altii
  • nu astepta sa vina la tine brandul, du-te tu la brand si propune-i o campanie sau o colaborare

In pauzele dintre sesiuni am avut parte de tot felul de surprize :  am degustat tot felul de bunatati dulci cu care ne-au rasfatat cativa dintre sponsorii evenimentului (Lidl Deluxe, Nestle si Haagen Dasz). Atata dulce……cat sa nu poti duce, 🙂 cam asta a fost senzatia mea caci am incercat sa gust din toate cate putin dar nu am reusit pentru ca la un moment dat, desi facusem tot felul de combinatii, stomacul meu a zis stop. Nu pot sa va spun cum e sa ai atatea tentatii de mare clasa in fata ochilor, nici o restrictie la silueta si totusi sa nu mai poti. Asa ca, restul le-am savurat cu ochii.

Si pentru ca dupa atata dezmat culinar si stat pe scaun la conferinta, trebuia sa ne mai si miscam, am profitat si am biciclit nitel pentru un smootie si m-am jucat un pic, prin ochelarii VR, cu aparatele smechere de la Beko care prepara supe si bauturi sanatoase. Sa fac pe barista in realitatea virtuala m-a incantat nespus, dar biciclitul cu burta plina 🙂 nu a fost deloc o idee buna. Nu faceti ca mine!

Si pentru ca m-a chinuit si talentul am decorat si un omulet din turta dulce pe care l-am dus acasa si l-am aratat foarte mandra la tot familionul. 🙂

N-am plecat inainte de poza cu blogoltenii care mi-au fost comeseni la aceasta editie a Food Bloggers de iarna 2018.

Si uite asa s-a mai dus o editie minunata pentru care multumesc organizatorilor si sponsorilor pentru tot rasfatul din acea zi.

 

Sursa poze : fotografii organizator si imagini personale

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Evenimentele lunii decembrie 2018

Evenimentele lunii februarie 2019

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly