June 15th, 2024

Barry Seal – American Made – trafic in stil american

Droguri, arme, CIA, capii cartelurilor de droguri din America Latina, politica americana. Care e legatura intre toate astea ? Un singur om – Barry Seal – un pilot american dat naibii care ii joaca pe toti si reuseste sa conduca una dintre cele mai mari operatiuni sub acoperire, cu binecuvantarea CIA.

Povestea incepe asa : in ani ’70, Barry Seal este un pilot de linie, cu nevasta si copii, cetatean american cinstit si la locul lui. Era totusi unul dintre cei mai buni iar jobul nu ii oferea totusi doza de adrenalina pe care si-ar fi dorit-o desi isi rotunjea veniturile facand mici gainareli (trafic cu tigari). Parca il cam ardeau talpile de ceva mai mult.

Viata i se schimba radical cand, intr-o zi, un agent CIA il recruteaza pentru misiunile lor militare sub acoperire. Propunerea pare de nerefuzat : ii ofera adrenalina la care visa, castiguri financiare consistente insa implica niste riscuri enorme.

Mirajul banilor il atrage ca un magnet, asa ca in scurt timp Barry Seal devine unealta CIA-ului. Si uite asa, prin misiunile sale secrete, ajuge sa-i cunoasca pe cei din cartelul Medellin, « cei 3 crai de la rasarit », printre care si temutul Pablo Escobar (care e prezentat cam la misto in film), la vremea aceea doar niste traficanti in devenire. Pe langa castigurile din misiunile CIA, veniturile ii cresc intr-un ritm ametitor datorita tovarasiei cu cartelul de droguri pentru care facea transporturi saptamanale, intorcandu-se acasa cu genti pline cu bani….gheata. La un moment dat nu mai stie unde sa-i depoziteze. Exact faza aia sa ai bani de sa nu mai stii ce sa faci cu ei.

Iar de la droguri si pana la arme nu mai e decat un pas, asa ca, usor usor, omul nostru ajunge sa le faca pe toate : spalare de bani, trafic de droguri si de arme.

Ce inseamna sa fii agent triplu nu dublu ? Tu centrezi tu dai cu capul si faci echilibristica pe o sarma foarte subtire ca sa-ti iasa toate invartelile.

Trebuie sa recunosc ca pentru a face asa un trafic in stil mare iti trebuie balls, curaj si o maaaaare doza de nebunie. Pe care Barry Seal le are din plin. Asa se face ca prin anii ’80 « afacerile » ii merg ca pe roate, banii curg literalmente din toate partile, iar americanul nostru face ce face si-i invarte pe toti pe degete, de nici el nu mai stie cine cu cine si de unde : CIA-ul, traficantii de droguri, DEA si FBI-ul. Insa ulciorul nu merge de multe ori la apa si la un moment dat vine si nota de plata.

Interesant este cum personajul nostru face atat de usor trecerea de la pilotul de linie, muncitor si cinstit, la unul dintre cei mai mari escroci certati cu legea. Mirajul banilor il atrage ca un magnet pana ii ia mintile de tot.

Interesant este si cum politica americana si relatiile pe care si le-a facut il scapa bazma curata mai ales in momentele cand trebuie sa dea socoteala in fata legii. Cam ca la noi, coruptia si banii cumpara tot.

Filmul Barry Seal (“Trafic in stil American”) este o combinatie de comedie, film istoric si biografic (este bazat pe fapte reale), deh viata bate filmul J si thriller. Pe scurt, un cocktail exploziv care te va tine cu sufletul la gura de la inceput si pana la sfarsit si te va face sa-ti pui niste probleme legate de moralitate, etica, politica externa. Pare pe alocuri incredibil.

Tom Cruise il joaca magistral pe Barry Seal si da….a ramas la fel de sexi, chiar daca e sarit de 50 de ani (nu-i arata evident 🙂 ). Nu cred ca puteau gasi un actor mai potrivit pentru acest rol, in care ii are alaturi pe Domhnall Gleeson, Caleb Landry Jones si Sarah Wright (in rolul sotiei).

Filmul este distribuit in Romania de RoImage2000.

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Recenzie O noapte de pomina – mame dezlantuite

Recenzie film : Cum faci ca s-o desfaci?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly