July 18th, 2024

Voluntar la Palatul Sutu pentru Scoala Altfel

In saptamana care tocmai care s-a incheiat, s-a desfasurat Scoala Altfel. Cu aceasta ocazie, am « prestat » un pic de voluntariat la Muzeul Municipiului Bucuresti, mai cunoscut bucurestenilor drept Palatul Sutu.

Apropo, numele corect este cu S nu cu Ş, deci Sutu. Caci postelnicul Costache Sutu avea, se pare, prin arborele sau genealogic, stramosi greci.

A fost o experienta interesanta. Este prima data cand fac voluntariat cu acte in regula. Nu am mai avut pana acum contract.

Sincer, cred ca este prima data cand vizitez intregul palat. Pana acum am fost doar la cateva concerte care se tin la parter.

13086685_878338482275849_5181117279666072470_o

Am descoperit ca este un muzeu viu si vibrant, caci aici se intampla tot felul de lucruri ; nu e mort si prafuit asa cum aveam eu impresia, fiind o institutie de stat. Jos preconceptiile ! Am descoperit un colectiv de oameni tineri si entuziasti, care se straduiesc sa invie muzeul si sa-l faca atractiv pentru vizitatori. Si pot spune cu mana pe inima ca au facut o treaba super caci din 2015, Palatul Sutu gazduieste expozitia permanenta « Timpul orasului », care este de fapt o incursiune inapoi in timp, din prezent pana la originile Bucurestilor. S-a muncit la aceasta expozitie si se vede pentru ca e facuta foarte frumos si e antrenanta. Iclude o parte vizuala si una statica. Nu te plictisesti. Chiar va incurajez calduros sa mergeti sa o vedeti pentru ca merita. Iar pretul intrarii e mai mult decat simbolic : 6 lei adulti si 3 lei elevi, studenti, pensionari.

De altfel, expozitia poate fi vizitata si virtual pe site-ul Muzeului Municipiului Bucuresti. Habar nu aveam ca Muzeul Municipiului Bucuresti include atatea muzee si case memoriale. Nu am apucat sa le vad pe toate dar mi-am propus sa la iau la rand, si sa le vizitez pe cele pe care nu le-am vazut pana acum.

Am insotit cateva grupuri de scolarei, de la clasa a-V-a pana la clasa a-XI-a. Cam nerabdatori din fire, nu prea stiau foarte multe, visau doar la Mc si KFC, dar ma bucur ca unii dintre ei chiar au manifestat un interes si aveau chiar si cateva cunostinte de istorie si civilizatie. Unii au fost mai cooperanti, altii mai galagiosi. Oricum, atat ei cat si profesorii insotitori au fost impresionati de noua fata a muzeului. Ceea ce e un lucru bun.

Am vazut cat de greu este sa le mentii interesul viu si atentia treaza si sa-i fascinezi cu lucruri noi si cu o civilizatie cu care ei nu au avut aproape deloc nici un fel de interactiune. Ma bucur totusi ca i-au adus profesorii sa ia contact si cu muzeele Bucurestiului. Mai ales ca, daca isi faceau programare ca si grup, aveau intrarea libera in cadrul Scolii Altfel.

Dupa vreo 2 zile, mi-am facut curaj si vineri am tinut si eu un mic ghidaj la 2 grupuri de elevi. A fost prima mea experienta de ghid cu scolarei. E destul de provocator, dar mi-a placut. M-am documentat, am avut emotii insa m-am descurcat. A fost un bun antrenament pentru mine ca si ghid de obiectiv.

Apoi, am avut ocazia sa particip si la un atelier de facut hartie din bucati de hartie reciclabila cu baietii de la Papelier. Scolareii au fost peste poate de impresionati si le-a placut teribil.

Voluntariatul la muzeu pentru Scoala Altfel mi-a adus beneficii multiple : am cunoscut oameni noi, am aflat informatii noi si mi-am completat cultura generala (chiar am aflat lucruri pe care nu le stiam si care imi vor folosi in ghidareala) am explorat un palat (mie imi plac palatele foaaaarte mult, oi fi fost vreun cap incoronat in vreo viata anterioara ca prea le iubesc asa si ma simt ca acasa 🙂 ), am si exersat putin ca si ghid de obiectiv si am avut parte de un tur privat, cu o doamna muzeograf care ne-a povestit foarte multe lucruri, pe care, ca simplu vizitator nu prea ai ocazia sa le afli.

Pot spune ca obiectivele pe care mi le stabilisem ca si voluntar au fost atinse si chiar depasite.

Mi-a placut experienta si oamenii de la muzeu si ma gandesc sa repet figura, daca timpul imi va permite, si la Noaptea Muzeelor de pe 21 mai. Dar mi-as muta de data asta « cuibul », ca sa mai explorez si alte muzee. 🙂 Cine vrea sa fie voluntar, gasiti aici mai multe informatii.

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Ce am descoperit la Forumul Cultura in educatie

S-a terminat oficial si Spring SuperBlog 2016

4 Comments

 1. Adi Lazar
  25/04/2016

  Bravos!

  Reply
 2. traian panciu
  08/05/2016

  Cei din neamul Sutu nu erau greci, ci aromani sau vlahi sud dunareni. Simplul fapt ca ei se trag din teritoriul de azi al Greciei nu ii face greci.
  Din pacate, personalitatile aromanilor sunt preluate ori de greci ori de romani. Asa se intampla cand nu ai tara ta.

  Reply
  • madalina
   08/05/2016

   Mie asa mi s-a spus din surse oficiale. Ai vreo dovada pentru afirmatiile tale?

   Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly