Pana acum ceva timp, ni se intampla frecvent acasa sa aruncam mancare…….pentru ca se strica. Si ma tot intrebam de ce se intampla asta ? De ce se strica mancarea asa de repede ?
Desi ajunsesem de mult la concluzia ca risipim aiurea mare partea a mancarii, recent am constientizat mai clar care sunt cauzele acestei risipe, uneori irationale, de mancare.
Cumparam, preparam si consumam prea multe alimente. Cred ca noi romanii avem ceva in gena noastra ancestrala cu stocatul mancarii, astfel ca simtim in mod obsesiv pornirea de a cumpara mai multa mancare decat avem nevoie in mod real si decat capacitatea noastra de a consuma. Si de aia se strica si o aruncam.
Cica fiecare roman arunca in medie 100 de kilograme de mancare anual. Eu m-am socat cand am citit asta, insa, din pacate este tristul adevar. Cand ma gandesc cate guri am putea hrani cu tonele de mancare aruncate, ma apuca un sentiment acut de vinovatie asa ca, mi-am propus sa schimb ceva in stilul meu de viata. Am zis ca, de anul asta, gata cu risipa alimentara si financiara, caci ambele merg mana in mana, evident. Toate studiile ne rata ca mare partea a « cosului zilnic » al romanilor se duce pe mancare. Si apoi ne intrebam cu ingrijorare de ce creste alarmant numarul persoanelor supraponderale.
Si sunt atatea discutii in spatiul public, despre ce fel de strategii sa elaboram care sa se « combata fenomenul ». Ca de obicei, tratam efectul, insa nu mergem la cauza. Mi s-ar parea mult mai intelept si cu rezultate mult mai bune pe termen lung, sa fim invatati sa avem masura. Adica, cum sa cumparam, sa preparam si sa mancam DOAR atat cat avem nevoie. In felul asta, evitam risipa alimentara, evitam riscul de a consuma mult peste nevoile reale ale corpului nostru si nu in ultimul rand bugetul nostru nu se va mai duce tot pe mancare. Iar daca gandim ceva mai departe de nasul propriu, la o scara macro, nici nu epuizam ca niste termite toate resursele planetei.
Asta e unul dintre efectele benefice ale crizelor fianciare – ca ne invata obligat fortat sa fim olecuta mai cumpatati ca prea scapasem caii si iroseam resursele planetei intr-un ritm ametitor, facandu-ne rau singuri. Acum suntem siliti de imprejurari sa actionam ceva mai responsabil.
Nu stiu de voi, dar pe mine perspectiva de a fi mai cumpatata anul asta ma incanta teribil. 🙂 O sa fie un bun exercitiu si prevad ca va si tare amuzant. 🙂 Iar cand voi vedea ca nu voi mai fi nevoita sa mai arunc mancare si voi economisi si bani, pe care sa ii pot folosi ulterior in alte scopuri, voi fi foarte multumita. 🙂
Asa ca strategia mea suna cam asa : cuvantul de ordine va fi ORGANIZAREA – astfel incat sa stiu ce mananc si ce gatesc de la o saptamana la alta pentru a sti cat timp si bani voi aloca cumparaturilor (strict ceea ce am nevoie nu peste) si prepararii mancarii. Ma voi stradui sa nu ma abat de la « sfanta lista de cumparaturi ». 🙂
Iar daca am cumparat ceva si nu am folosit tot, resturile ramase le voi folosi la alta mancare, pana sa apuce sa se strice.
Apoi, ca sa ma asigur ca nu sar calul, voi avea permanent in minte ce voi face cu banii pe care ii voi economisi si imi voi propune mereu cate un nou tel. 🙂
Nu il ultimul rand, ma voi gandi ca aceasta economie de resurse alimentare, financiare si de timp imi va permite sa nu ma gandesc doar la propria persoana, ci in felul acesta, dezideratul meu de a avea grija de planeta asta minunata pe care vietuim se va indeplini. Asa ca scopul meu, depaseste limitele persoanei mele (a carei existenta este efemera pe lumea asta) ci este unul mult mai inalt. Iar daca voi putea sa imi aduc si eu umilul aport la schimbarea mentalitatii unora pentru a deveni ceva mai responsabili cu ei insisi si cu mediul in care traiesc si poate citindu-mi acest articol se vor gandi mai mult si la mostenirea pe care o lasa generatiilor viitoare, pot sa fiu linistita si multumita. 🙂
Irosirea mancarii este o problema acuta in tara noastra. Vestea buna este ca fiecare dintre noi poate face o diferenta in acest sens. Jamie Oliver propune in noua sa carte, « Economiseste cu Jamie », aparuta la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumparaturi, de a gati si de a utiliza alimentele astfel incat sa economisim mai usor. Retetele sunt realizabile cu un buget redus si gandite astfel incat sa valorifice la maximum ingredientele.
Nici ca se putea mai bine, anul asta cand m-am apucat si eu in sfarsit de gatit. 🙂 De acum imi voi utiliza creativitatea nu numai in prepararea mancarii ci si pentru combaterea risipei alimentare.
Daniel Botea, Raluca Uluiteanu si Ianolia va provoc sa-mi impartasiti din secretele voastre, pentru ca va stiu mai « cunoscatori » intr-ale gatititului decat mine. 🙂
Leave a comment