June 15th, 2024

Recenzie carte : « Valentine » de Adriana Trigiani

Spre rusinea mea, anul asta se pare ca nu prea m-am tinut de lectura asa cum obisnuiam sa o fac. Este prima mea recenzie pe anul asta. Sper totusi sa recuperez in iarna caci in sezon, cand sunt ocupata cu turistii, nu prea am ragaz pentru citit.

Romanul « Valentine » (in engleza Very Valentine), scris de Adriana Trigiani, face parte dintr-o trilogie care include alte 2 carti : « Brava Valentine » si « The Supreme Macarony Company ».

Protagonista romanului este tanara Valentine Roncalli (33 de ani) – o italo-americana care lucreaza ca ucenica a bunicii sale Teodora Angellini, la firma de pantofi Angellini, care realizeaza pantofi de nunta, de lux, la comanda, pentru mirese, din 1903. Este printre ultimele afaceri de familie din Greenwich Village, New York. Nu este usor sa realizezi cu maiestrie de artizan pantofi de calitate insa pentru tanara Valentine si bunica sa, afacerea cu pantofi este tot universul lor.

Insa firma Angellini este in pragul falimentului din cauza datoriilor si a faptului ca cele 2 s-au concentrat mai mult pe a realiza pantofi in editie limitata, pierzand din vedere aspectele legate de managementul unei afaceri.

Valentine este dornica sa invete, munceste foarte mult iar pretul platit pentru dedicarea sa este insasi viata personala, pe care nu ezita sa o sacrifice pentru a pune pe primul loc afacerea de familie.

Dupa ce-l cunoaste pe Roman Falconi, (maestru bucatar italian, patron de restaurant si cam workaholic), cu care incepe o poveste de dragoste, priceperea de a gasi un echilibru intre viata personala si cea profesionala va deveni o mare provocare pentru ea.

La un moemnt dat, sansa pare sa le surada prin invitatia de a participa la un concurs de creatie, organizat de cel mai celebru magazin de moda din New York. Ca sa-l castige ar trebui sa se bata cu marii designeri si cu casele de moda cu traditie si bugete pe masura. Va reusi oare o mica firma de pantofi cu traditie sa invinga concurenta ?

Romanul are pe fundal o familie numeroasa de italieni, galagosi, plini de viata si pasionali cu povestile lor, dramele, secrete de familie care ies la iveala taman cand te astepti mai putin.

Manata de dorinta de a salva firma de pantofi de la faliment dar si de a-si desavarasi talentul de artizan, Valentine si bunica sa Teodora pleaca in Italia pentru a comanda materiale si a gasi modalitati de a castiga concursul care ar putea insemna salvarea afacerii lor.

Ca orice periplu de descoperire personala, povestea lui Valentine include si o calatorie, in Italia si in insula Capri, unde Valentine isi descopera inspiratia, pe ea insasi, bucuria care sta in lucrurile mici, isi desavarseste talentul de artizan si reusesete sa isi clarifice mai bine scopurile in viata.

E o poveste de dragoste, o poveste despre familie, despre provocarile vietii de maestru artizan, creator de pantofi si de antreprenor, o descoperire de sine, o lectie de viata.

Romanul nu se termina insa asa cum m-as fi asteptat, dar nu va dezvalui mai multe. 🙂 Probabil povestea continua in a doua carte pe care inca nu am apucat sa o citesc.

E o lectura agreabila, usoara, de vacanta. Singurul minus al cartii sunt descrierile foarte lungi, amanuntite si pe alocuri plictisitoare.

La sfarsitul cartii supriza…..veti gasi si niste retele culinare din bucataria italiana.

Spor la citit si la gatit ! ….in ce ordine vreti  🙂

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Era sa uit sa va spun de Festivalul Statuilor Vivante

Daca-i mai se intampla EUROPAfest 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly