October 22nd, 2020

Despre copii si parinti

Discutam intr-o zi cu o amica, “posesoare” de copil de 5 ani – un baietel pe nume Alex, despre parenting – adica mai pe romaneste, noul model in materie de educatie a copiilor. Parentingul asta nu e doar educatie si atat si in nici un caz nu prea seamana cu modelul in care a fost crescuta generatia mea si cea a parintilor si bunicilor mei. Este ceva total diferit, adaptat vremurilor pe care care le traim, pline de provocari de tot felul.

Amica mea se preocupa de cativa ani incoace de buna crestere a copilului ei si de a fi o mama cat mai pregatita sa raspunda nevoilor lui Alex. Asa ca, de cativa ani, se tot duce cu consecventa la tot felul de evenimente si intalniri care au legatura ca parentingul. De la ea am aflat ca prentingul asta e un proces in care parintii invata cum sa sustina dezvoltarea fizica, intelectuala, emotionala si sociala a copilului cum sa-i identifice si sa-i dezvolte abilitatile copilului si cum sa-l ghideze cat mai bine spre o dezvoltare benefica si armonioasa. Pare o treaba complicata insa daca o faci cu iubire totul se simplifica. Cel putin asa imi spune ea.

mama_copil_carte_shutterstock_15990895_01_3d44a46c4e

Intr-o zi, mi-a dat o definitie despre cum ar trebui sa fie parintii, care m-a lasat paf. Parintii ar trebui sa fie precum elicopterele……sa survoleze avionul (copilul) de la distanta pentru a se asigura ca totul e in regula, dar sa nu intervina decat atunci cand este cazul (ca de exemplu pentru alimentare :)). M-a pus pe ganduri cu definitia asta insa mi se pare o tactica inteligenta asa ca o voi retine pentru viitor.

Eu inca nu am copii insa am venit in contact recent cu tot felul de evenimente si informatii legate de cresterea copiilor asa ca sunt ochi si urechi ca nu strica sa mai invat una alta ca sa fiu pregatita atunci cand imi va suna si mie clopotelul.

Amica mea, formeaza impreuna cu Alex, ceea ce se numeste familie monoparentala, caci printr-un concurs de imprejurari, a fost nevoita sa-si creasca singura baietelul. Nu e usor, insa pot sa spun ca face o treaba grozava si e o mama de milioane. Stie sa-si creasca copilul foarte frumos si echilibrat. O admir foarte mult si sper ca atunci cand voi avea si eu urmasi sa-i pot creste cel putin la fel de bine cum o face ea. Pot sa spun ca este un model pentru mine.

Una dintre provocarile carora trebuie sa le faca fata este faptul ca pleaca foarte des in delegatii si este nevoita sa-si cam lase copilul singur. Parintii ei locuiesc in mediul rural si mai vin din cand in cand sa o ajute insa nu o pot face tot timpul pentru ca au o varsta.

Untitled

Cu bonele nu prea a avut noroc, asa ca pana la urma a ajuns la concluzia ca cel mai bine ar fi sa-si monteze niste camere de supraveghere de la SKUT.ro  in vila in care s-a mutat anul asta. Nu de alta dar e cam panicoasa din fire si ca orice parinte responsabil vrea sa-si stie copilul in siguranta. Mi se pare o varianta destul de confortabila. Si se mai gandeste cum sa faca sa o mai rareasca cu delegatiile. Dar cum sa faca asta cand isi iubeste munca si chiar e buna la ceea ce face. Hm….grea alegere ! Asa ca asta e marea ei provocare in 2015 si sunt tare curioasa ce solutie ingenioasa va gasi ca sa impace si capra si varza. Descucareata cum o stiu eu, nu am nici o indoiala ca se va descurca.

 

Sursa imagini : google images

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Who the fuck is Beth Hart?

Cum iti alegi lenjeria de pat ?

2 Comments

 1. 13/08/2015

  sa stii tu ca in ziua de azi copiii nu se mai cresc asa , dupa ureche. vremurile s au schimbat si un parinte informat se cunoaste din plin.
  e bine ca te informezi si tu, vei fi pregatita atunci cand va veni momentul :).

  Reply
  • madalina
   13/08/2015

   sper 🙂

   Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly