October 22nd, 2020

« Descopera » un proiect cu suflet

Miercuri am participat la lansarea unei initiative cu suflet. Este vorba de proiectul « Descopera – Dezvoltare si suport pentru copiii si educatorii din apartamentele de tip familial » pus pe picioare de Asociatia Create Yourself si care isi propune sa-i sustina pe copii institutionalizati cu varste cuprinse intre 11 si 19 ani si pe educatorilor sociali din apartamentele de tip familial din sectoarele 3, 4 si 6 din Bucuresti. Acest proiect este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

02DSC_5503Create Yourself este o organizatie non-guvernamentala, non-profit si independenta din Romania, care isi asuma misiunea de a readuce EDUCATIA in prim-planul copiilor si tinerilor iar valorile care o definesc sunt : responsabilitate, angajament, cooperare, sanse egale.

Membrii asociatiei Create Yourself au reusit sa implice in acest proiect si autoritatile locale, in speta, Directiia de Asistenta Sociala si Protectia copilului din sectorul 4. Impreuna isi propun sa sprijine aproximativ 80 de copii care locuiesc in apartamente de tip familial sa se dezvolte personal, sa-si descopera potentialul si sa-l valorifice ghidandu-i in mai multe domenii.

Astfel, pe parcursul a 4 luni, acestia vor beneficia de sesiuni de consiliere vocationala si mentoring din partea unor experti si voluntari care ii vor ajuta sa-si sa-si dezvolte abilitatile de viata independenta si sa constientizeze propriile calitati pentru alegerea unei meserii.

DSC_5564

De asemenea, in cadrul acestui proiect si educatorii sociali vor participa la grupuri de suport si vor fi invatati care este abordarea cea mai potrivita pe care ar trebui sa o aiba atunci cand ii indruma pe copii si in ingrijesc zi de zi pentru ca acestia sa fie mai motivati sa se dezvolte.

Pe langa acestea, Descopera isi propune sa « stranga » alaturi de el si alte ONG-uri care dezvolta programe pentru copiii institutionalizati si autoritatile pentru protectia copilului, pentru a identifica nevoile reale ale copiilor si solutiile la problemele acestora.

La conferinta de lansare am ascultat povesti emtionante despre felul in care raspund acesti copii la afectiune si la sprijinul primit de la voluntari, cum si ce au invatat acestia lucrand cu ei.

DSC_5578

Noroc cu ONG-urile care se preocupa de acesti copii ca statul roman are alte probleme si nu are timp. Totusi, imbucurator este faptul ca in acest proiect se implica si autoritatile locale (trase de maneca de ONG-uri ce-i drept !). Doamna Diana Chitu, Sef Serviciu Management de caz DGASPC sector 4 ne-a spus cat de important este acest gen de implicare civica (cum e munca voluntarilor aociatiei) si ce impact are in viata acestor tineri. Am mai aflat ca nu exista copiii abandonati ci doar parinti care decid sa ii lase de buna voie, in unele cazuri, in centrele de plasament sau in apartamentele de tip familial pentru a le oferi sansa la o viata mai buna.

M-a impresionat povestile lui DragoS Toma, Web Developer si ale Oanei Bratila, voluntar Create Yourself, implicarea si daruirea cu care fac voluntariat si dorinta lor arzatoare de a face o diferenta in vietile celor pe care ii ajuta. M-am intrebat ce are de-a face un web developer cu proiectul asta? Ei bine, el face mentoring cu copii, adica ii invata cate ceva despre meseria asta si le povesteste cum este genul asta de activitate.

DSC_5560

Caci despre asta este mentoringul.  Proiectul Descopera are nevoie de persoane din domenii diverse care sa vina si sa stea de vorba cu copii, povestindu-le despre munca si activitatile lor, impartasindu-le din secretele meseriei si ducandu-i, daca se poate, si la locul de munca pentru ca acestia sa ia contact direct si sa vada exact cu ce se mananca.

Asta ii ajuta sa-si faca o idee mult mai clara si cu ajutorul sprijinului si consilierii primite in cadrul proiectului, sa fie capabili sa-si aleaga o meserie potrivita care sa le si placa.

Cine doreste sa devina mentor Descopera sau stie pe cineva căruia i s-ar potrivi rolul, poate sa afle mai multe aici : http://cys.ro/implica-te//

E un aspect foarte important. Dar si mai important este sa le insufli acestor copii motivatie, sa simta ca au valoare, ca pot face lucruri. Pentru ca de multe ori li se da in cap si li se pun etichete si sunt judecati prin prisma mediului din care provin.

DSC_5570

Schimbarea de mentalitate mi se pare un aspect fundamental.

Am tot respectul pentru acesti oameni minunati care prin implicarea lor activa si voluntara, le ofera acestor copii o sansa la o viata mai buna, motivatie si credinta ca indiferent de mediul din care provin, pot ajunge departe in viata. A le insufla speranta acestor tineri, precum si sprijin pentru temele de la scoala, consiliere si mentoring mi se pare o abordare foarte utila care le va schimba viitorul in bine si le va oferi sansa la o altfel de viata.

Stiu ca si printre acesti copii sunt nestemate inca neslefuite care abia astepta sa fie descoperite si puse in valoare. Si asta e misiunea pe care si-au asumat-o voluntarii participanti in acest proiect.

Le doresc mult succes si rezultate bune!

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Ce va sfatuiesc sa nu ratati in septembrie

Sambata bucurestenii au facut noapte alba

One Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly