Dupa ce am reusit sa vindec « chestiunea » de sanatate legata de ochi pe care am experimentat-o la inceputul anului, am zis ca cel mai bine ar fi sa trec la nivelul urmator. Auzisem acum niste ani de tehnica de citire rapida insa atunci nu am dat prea mare atentie parandu-mi-se doar o chestiune exotica, accesibila doar unora care se afla la nu stiu ce nivel.
Dupa ce am vazut ca mi-am putut vindeca ochii si mi-am recapatat vederea prin cu totul alte mijloace decat hacuirea la doctor, am zis ca a venit momentul sa aprofundez subiectul. Nici ca se putea un moment mai propice. Stefan Alexandrescu tocmai organiza un workshop de 5 ore pe aceasta tema asa ca nu am mai stat pe ganduri si m-am prezentat acolo, dornica sa vad cu ce se mananca aceasta chestiune si mai ales sa-l vad pe omul despre care stiam ca reusise sa scape de ochelari in 2 luni (avand miopie) si sa ajunga la aproape 10.000 de cuvinte pe minut, viteza de citire. Mi s-a parut super smechera treaba asta. 🙂
Citirea rapida este o metoda de citire a unui text intr-un ritm mai accelerat in urma practicarii unor exercitii oculare. Te poate ajuta sa iti corectezi miopia si de asemenea sa retii mai mult din informatia pe care o citesti, fiind totodata si o buna metoda de invatare mult mai eficienta.
Scopul meu principal pentru acest workshop a fost in principal sa ajung sa citesc mai repede si sa retin mai mult din informatiile citite iar in subsidiar sa-mi insusesc tehnicile de citire rapida pentru a reusi sa scap de ochelari (fara operatie bineanteles :), ce daca zic oftalmologii ca nu se poate !)
In mod normal, omul poate citi cu o viteza de aproximativ 150 – 200 de cuvinte/minut. Prin citire rapida se poate ajunge la 10.000 de cuvinte/minut, care inseamna citire fotografica si chiar la 35.000 de cuvinte/minut, care inseamna memorie fotografica (se considera ca acesta este maximul ce poate fi atins de om).
Ei cum va suna ? Adica sa ajungi sa citesti o carte intr-o ora ? (in functie de complexitatea subiectului tratat). Mie mi se pare o economie enorma de timp si cred ca merita sa investesc timp in a invata chestia asta, care ma poate ajuta in toate aspectele vietii, nu numai in sfera profesionala. Insa la o asemenea performanta nu se ajunge de azi pe maine.
Disciplina este cheia. Tin sa va dezamagesc daca credeati ca pocniti din degete si se intampla minunea. Aveti de muncit ! 🙂 E vorba de un set de exercitii oculare care trebuie facute zilnic, de preferat dupa trezire, dar se pot face in oricare alt moment al zilei daca nu se poate dimineata. Important e sa le faci si sa te tii de chestia asta, cam toata viata. Muschii oculari trebuie antrenati cu regularitate ca orice alt muschi din corp.
Citirea rapida este o chestiune cat se poate de pragmatica si masurabila. La inceputul workshopului toti participantii si-au masurat viteza de citire. A mea era 180 de cuvinte pe minut.
Am fost invatati cum sa ne alegem cartile si cum sa ne dam seama daca merita sa investim timp in a citi o carte anume sau nu. Mi se pare important sa poti sa evaluezi in maxim 20 de minute cam ce fel de carte e, ce subiect trateaza, cam cat de usor va fi de citit si daca merita sa iti pierzi timpul cu ea sau nu.
Workshopul a fost destul de interactiv, am facut multe execitii practice. Am folosit si dispozitivul de citire rapida cu ajutorul caruia mi-am perfectionat citirea si memorarea dar pe care inca nu l-am achizitionat (costa 284 lei sau142 daca il cumperi in timpul workshop-ului).
Se recomanda sa exersezi citirea rapida pe carti tiparite nu pe calculator, din motive lesne de inteles. Exista insa si contraindicatii. Nu folosim citirea rapida pentru a citi retete de medicamente, legi sau contracte. La alea e bine sa cascam bine ochii !
Ar fi foarte util daca, in loc de alte chestiuni nefolositoare, tinerilor li s-ar tine in scoli seminarii de citire rapida. Ar avea castiguri mult mai mari ; si-ar corecta vederea, ar sti cum sa invete eficient, ce carti sa aleaga si sa citeasca, ar retine mult mai repede informatiile si ar invata ce inseamna disciplina. Mi se par niste lucruri foarte importante in viata, indiferent de domeniul in care iti desfasori activuitatea.
Ma gandesc ce misto ar fi fost in liceu si in facultate sa cunosc aceasta tehnica si cat de mult m-ar fi ajutat sa nu mai tocesc aiurea informatii care acum mi s-au sters din cap complet.
Ce am mai invatat la acest workshop este ce alimente sunt bune de consumat pentru ca ajuta creierul (intre alimentatie si invatare exista o legatura importanta), capacitatea de invatare si de memorare si am mai invatat sa………mestec. Da, e foarte important acest aspect si abia acum am realizat de ce. Pentru ca jumatate din digestie se face in gura si daca mesteci corect atunci stomacul va avea mai putina treaba, creierul va fi mai light si dupa masa, te poti apuca mai repede de lucru fiind mai concentrat si fara sa te apuce somnul si toropeala. Deci masa e sfanta ! Fara mancat in fata calculatorului, sau cu ochii prin gadgeturi.
Am mai invatat cum sa imi organizez spatiul de lucru astfel incat sa fiu eficienta si am constatat cate inutilitati tinem pe langa noi aiurea. Caci nu avem nevoie de ele evident.
Iar rezultatul cat se poate de palpabil a fost ca la sfarsitul workshopului citeam cu 247 de cuvinte pe minut, nefacand altceva decat sa urmez indicatiile trainerului.
Am fost un grup destul de eterogen, oameni simpatici, dornici sa evolueze si sa cunoasca cat mai multe lucruri asa ca in pauze aveau loc discutii destul de animate si greu ne mai strangea Stefan de pe hol. Am si lucrat exercitii impreuna cu ceilalti participanti.
Pata de culoare a constituit-o participarea unui preot la curs. Toata lumea s-a mirat sa vada un reprezentatnt al clerului ca participa la astfel de cursuri. Am aflat ca este monah la o manstire din imprejurimile Alba Iuliei. A fost o placere sa descopar un om deschis, plin de spirit si de lumina, dornic sa invete, care foloseste Facebook-ul si orice i se pare potrivit pentru a evolua. Si am inteles ca si superiorii sunt in acelasi spirit. Asa mai zic si eu deschidere in randul fetelor bisericesti nu habotnicisme cu hai sa interzicem aia si ailalta ca vezi Doamne, asa ne pazim de ispite. Si cand m-am uitat pe geam, am descoperit ca langa locatia workshopului era…..o biserica. Deci nimic nu e intamplator! 🙂
Dupa workshop, vreo 2 saptamani marturisesc ca nu am facut nici unul din exercitiile invatate, insa de vreo luna le fac aproape in fiecare zi. Si rezultatul este ca simt din ce in ce mai des sa imi scot ochelari de la ochi si sa imi odihnesc ochii cat de mult pot, fara sa mai stau cu orele cu nasul in calculator. Oricum datorita exercitiilor de masaj pentru tonifiere invatate, acum, ori de care ori imi obosesc ochii stiu cum sa ii revigorez.
Si am invatat ca « afectiunea » mea oculara avusese o legatura si cu chestia asta. Ati fi surprinsi insa sa contatati ca aceste miscari le faceti deja involuntar, pentru ca asa va vine. Acum insa am inteles si de ce ma pune corpul sa le fac. Au o logica perfecta.
Va recomanda cu caldura acest workshop. Costa 200 de lei, pret care mi se pare destul de accesibil raportat la beneficiile dobandite.
Stefan organizeaza un nou workshop in luna aprilie.
Sursa imagini : www.mediafax.ro, http://www.study-habits.com, http://www.thestar.com, Google images
prea multi care fac cursuri de te miri ce pe lumea asta. prea multi care stau la ciupeala, prea multi care pretind pentru mult pentru ce ofera. doamne ce preturi a pus acolo. nu am putut sa ma abtin sa nu comentez
Fiecare face ce vrea pe lumea sta. Important este ca acum avem acces la informatie, la a ne instrui si la a face lucrurile sa se intample mult mai repede in favoarea noastra. E usor sa comentam de pe margine fara sa traim experienta data. Du-te si fac cursul si apoi vei vorbi in cunostinta de cauza. Si mai vorbim dupa. Pretul este simbolic in comparatie cu ce beneficii iti poate aduce punerea la lucru a informatiilor primite.
Din pacate multi vad, putini pricep.