April 29th, 2024

In vizita in Delta din Bucuresti

Acum 2 saptamani, la initiativa unui coleg, ghid de turism, am participat la o « vizita de lucru » in Parcul Natural Vacaresti sau Delta din Bucuresti cum mai este cunoscut locul.

Mai fusesem acolo, in vara asta, cu un grup de turisti iubitori de natura si am observat ca zona incepea sa fie mult mai bine amenajata decat pana acum. Cand am auzit ca o sa avem parte de o vizita ghidata de un cunoscator al locului m-am bucurat tare si am raspuns prezent.

Spre norocul nostru, am avut parte de o zi superba de vara, cu vizibilitate perfecta.

Ghidul nostru a fost Vlad Cioflec, rangerul parcului, un biolog pasionat de natura, mare iubitor al parcului si al serpilor din zona (sunt pasiunea lui). Nu va speriati, in parc nu exista serpi veninosi !

Si ca sa nu intram asa in parc, fara o introducere in prealabil, am inceput vizita de la inaltime, din Observatorul Parcului Natural Vacaresti, situat la etajul 17, in blocul albastru din complexul Asmita Gardens, la aproximativ 60 de metri inaltime. Intrarea dinspre Asmita (Splaiul Unirii 168) este punctul principal de acces in parc si locul din care incep tururile ghidate. Parcul Natural Vacaresti mai are fireste si alte puncte de acces dar acesta este cel mai cunoscut.

Sincer, habar nu aveam, ca exista un observator al parcului si vreau sa va spun ca intr-o zi senina altfel se vede Bucurestiul de la inaltime. Ca sa nu mai vorbesc ca iti ofera o superba privire de ansamblu asupra intregului parc si a zonei, pe care in mod normal nu ai cum sa o vezi de la o asa de mare inaltime. Ma intreb oare cum se vede din blocul cu 25 de etaje…dar poate ca am sa-mi satisfac intr-o buna zi si aceasta curiozitate. Sunt sigura ca privelistea face toti banii. Ca doar nu sunt tocmai ieftine apartamentele din acest complex.

Dupa ce am terminat cu pozele (eu nu prea ma mai dadeam dusa de acolo si recunosc ca as fi stat minute bune sa ma uit in cele 4 zari 🙂 caci merita) Vlad ne-a poftit inauntru, unde putem admira o parte dintre fotografiile facute de Helmut Ignat, omul de la care a pornit toata initiativa transformarii acestui spatiu salbatic in parc amenajat, se gasesc carti despre pasari si mamiferele din zona iar Vlad ne-a facut o mica istorioara a parcului de la origini pana in prezent si ne-a povestit detalii despre proiect.

Apoi am purces catre intrarea in parc. Acolo se gaseste un panou informativ despre parc in romana si engleza. In Parcul Natural Vacaresti accesul este liber tot timpul anului, insa se pot organiza si tururi ghidate, la cerere, conduse de catre membrii asociatiei care il administreaza. Vlad este un ghid foarte pasionat, caci cunoaste acest loc ca nimeni altul. Oricat am fi noi restul de ghizi, nu vom sti niciodata cate stie el despre tot ce misca si respira in acest areal minunat.

Parcul Natural Vacaresti inseamna pe scurt : 5 specii de reptile, 136 specii de pasari, 7 specii de pesti, 116 specii de plante, 5 specii de mamifere, 6 specii de amfibieni, 11 specii de insecte, toate pe o suprafata de 190 de hectare.

Este administrat de Asociatia Parcul Natural Vacaresti care se straduieste sa pastoreasca parcul cat se poate de bine.

De cand au preluat parcul, pot sa spun ca se vede. Exista camere de luat vedere peste tot, parcul este foarte bine monitorizat, rangerii asociatiei patruleaza zilnic, s-au facut amenajari, actiuni de curatare, iar zona nu mai este periculoasa cum era acum cativa ani cand te puteai trezi inconjurat de o haita de caini furiosi (chiar mi s-a intamplat) sau de « colocatarii » mai colorati ai locului.

In aceasta vara, au fost facute mai multe amenajari : au aparut scari, asa ca acum accesul se face foarte usor, un pavilion si un foisor pentru observații ornitologice, au fost amplasate mai multe panouri informative si indicatoare asa ca acum e mult mai usor sa te orientezi, s-au amenajat poteca biodiversitatii urbane si trasee de biciclete, fara a afecta ecosistemul fireste.

Daca esti fotograf sau pasionat de bird watching ai acum cel putin 2 locuri in care iti poti amplasa sculele si de unde poti scruta pana in departare. Noi in timpul vizitei chiar am zarit cativa cormorani si niste pescarusi razareti (da asa se numeste specia, si eu mi-am amuzat teribil :)) rasfatandu-se la soare. Acum majoritatea pasarilor au plecat spre tarile calde si vietatile sunt in hibernare. Dar mai circula si prin vazul turistilor ca sa nu plece dezamagiti ca nu au vazut nimic interesant.

Apoi am tinut mortis sa beau apa din izvorul cu apa limpede si cristalina, rece, ca de munte. E o minune de izvor, cu apa « foarte » potabila. Credeti-ma pe cuvant, de fiecare data cand vin in parc ma duc negresit sa iau apa de acolo. Are un gust fenomenal. Parca e apa vie din poveste.Se afla pe poteca biodiversitatii urbane care coteste la un moment dat la dreapta. Merita sa vizitati acest izvor.

In principal, activitatile Asociatiei Parcul Natural Vacaresti viseaza educarea oamenilor, astfel ca in timpul sezonului cald organizeaza tururi ghidate si lectii deschise cu elevii si liceenii care vin aici insotiti de profesorii lor, activitati care tin de ecologizare si protectia mediului si activitati sportive. Mi se pare foarte important sa constientizam ce bogatie avem in buricul Bucurestiului, ce cadou minunat ne-a oferit natura si noi tot ce trebuie sa facem este sa avem grija de ea. Este o ocazie minunata pentru elevii bucuresteni sa cunoasca natura dar sa si invete sa o protejeze.

Si apropo de competitii si sport in aer liber, in data de  4 noiembrie e mare competitie de biciclete – MTB Race.

Cat despre vizite, oaspeti au fost multi in « Delta dintre blocuri » ; de la elevi si liceeni, pana la turisti romani si straini, oficialitati si VIP-uri. Dintre oficialitati face parte si ambasadorul SUA, sau printul Charles care am auzit ca nu a avut greturi in a tine in palma o broasca raioasa. De fapt, din spusele lui Vlad, mi-am schimbat parerea despre broastele raioase. Nu sunt scarboase cum se spune in popor. Ba mai mult, prezenta broastelor raioase intr-o apa ne spune ca apa aia e potabila. O stiati pe asta? Eu toata copilaria mea m-am ferit de ele caci am fost invatata ca sunt foarte imputite. Poate imi fac curaj si pup una, cine stie poate se transforma in print. 🙂

Si am mai invatat ceva in cursul aceastei vizite. Daca vreti sa hraniti pasarile (lebedele sau ratele din parcuri si nu numai), nu le mai dati paine. Se strica la burta si in final se imbolnavesc. Mai bine le hraniti cu graunte sau seminte. Le vor digera fara probleme.

 

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Cum se vindeca intepeneala cervicala – 1

Drumul oului de la gainile din Familia Toneli pana la supermarket – #CumSeFace

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly