January 21st, 2025

Drumul oului de la gainile din Familia Toneli pana la supermarket – #CumSeFace

Voi stiti ce-s alea gaini crescute in sistem free range? Nici eu. Asa ca saptamana trecuta m-am dus in « vizita de lucru » impreuna cu alti bloggeri si jurnalisti sa vad cum vine asta si #cumseface treaba la Familia Toneli. Adica un fel de drum al oului dinainte de ouat si pana in caserola de la supermarket caci apoi pana la farfurie…..e treaba fiecaruia.

Urmeaza o poveste despre gaini, oua, tehnologie si echipamente agro-industriale. Am aflat o gramada de informatii utile si cu greu m-am abtinut sa nu fac din acest articol un adevarat roman fluviu.

Curioasa din fire am raspuns prezent invitatiei celor de la Kooperativa 2.0 si ne-am intalnit cu totii la Indagra ca sa vedem cum vor arata noua casuta a gainilor de la ferma din Gaesti. Pe langa halele existente, cei din Familia Toneli au mai adaugat inca una. Este vorba de o hala metalica din otel galvanizat, laminat la rece, construita de Frisomat. Spilul e ca aceste hale sunt prefabicate, modulare si imbinate cu suruburi. Sunt ca niste piese de lego si au avantajul ca se constriesc foarte repede, se pot extinde oricand foarte usor iar costurile de intretinere sunt foarte reduse. Dupa ce am dat o raita si pe la standul Poultec (cei care au echipat hala cu tehnologii de ultima ora), am plecat direct spre ferma de la Gaesti (judetul Dambovita) ca sa vedem la fata locului cum arata cea mai moderna hala. Una e sa-ti povesteasca cineva despre ceva si alta e sa vezi cu ochii tai.

Pana sa ajungem acolo, a rasarit si soarele astfel ca vizita se anunta memorabila.

Familia Toneli este cel mai cunoscut brand din Romania de pe piata oualor de consum, un brand care garanteaza calitatea si siguranta alimentului. Pentru ei calitatea este cea mai importanta astfel incat inca de la infiintare, adica acum mai bine de 20 de ani, nu au avut nici un fel de reclamatii.

Desi eram convinsa, ca dupa nume, este vorba de o firma italiana, am aflat cu surprindere ca de fapt, fondatorii acestui holding sunt Toni si Eli, doi antreprenori dintr-o familie de libanezi cu afaceri vechi in Romania.

Grupul Toneli are un model de business integrat pe verticala, detinand in prezent o capacitate de productie furaje, ferme de crestere a tineretului de inlocuire, mai multe ferme de productie oua, 2 centre de colectare, sortare si ambalare oua, precum si un sistem de distributie si logistica. De asemenea, s-a acordat o atentie deosebita metodelor de crestere a pasarilor, ponderea de oua de consum provenite de la gaini crescute in sistem Free Range crescand semnificativ.

Deocamdata au  15 ferme in cateva judete cu aproximativ 12 milioane de gaini dar pana in 2020 au de gand sa ajunga la 20 de milioane de gaini.

Am ajuns la Gaesti si am intrat in noua hala pentru gaini care vor fi crescute in sistem free range. Adica in aer liber sau mai pe romaneste la curte. Dar nu va inchiupuiti ca stau afara tot timpul. Gainile stau in hala dar au si program de iesit afara. Practic, e un fel de hotel de 5 stele, in care exista spatiu de hranire, cuibar, si spatiu de joaca (pe jos, in care scurma). Iar totul e automatizat si tehnologizat astfel ca la 20.000 de gaini cate vor intra in noua hala, exista doar 3 angajati pe tura pentru ca de restul (aprovizionarea cu furaje si apa, controlul temperaturii, al ventilatiei, al umiditatii, al compozitiei aerului din hala, programul de lumina) e controlat de calculatoarele si echipamentele furnizate de firma Poultec. Asa se face ca gainile stiu cand sa iasa la plimbare si cand sa se intoarca singure la casuta lor, cand sa oua si cand sa doarma. Asa ca, nici poveste de gaini stresate.

Standardele europene spun ca fiecare gaina e musai sa aiba 4 mp de spatiu liber in care sa se desfasoare. Asa ca, sa-si tot faca de cap in cele 8 hectare care inconjoara ferma de la Gaesti. Oricum gainile sunt lasate in aer liber cam din aprilie pana in octombrie caci mai apoi devine prea frig pentru ele si sunt sensibile.

Si dupa ce am vazut noua hala care-si astepta deocamdata noile locatare, ne-am dus sa le vizitam si pe fete, adica gainile care sunt deja in halele existente. Ne-au zambit, au stat la poza apoi au facut si oua. 🙂 Pareau curioase si bucuroase de oaspeti caci nu primesc asa musafiri de seama zi de zi. 🙂

Gainile de la ferma Toneli sunt aduse din Cehia, Austria si Ungaria pentru ca noi dupa ’89 am fost campioni la distrugere. Deci probabil ca singurele gaini autohtone sunt cele din curtile oamenilor.

Durata de viata a unei gaini este intre 70 si 90 de saptamani timp in care « produce » cam 300 – 400 de oua. Dupa care ajunge la abator si apoi la rotisor…probabil.

Sunt sigura ca ati vazut si ati mai si citit despre tipurile de oua – care sunt de la 0 la 3. Ca sa o lamuresc, pe scurt povestea sta in felul urmator :  0 inseamna ou ecologic (sub 0,5% din intreaga productie oficiala a Romaniei pentru ca este sunt mult mai costisitoare); 1 inseamna ou free range (gainile sunt crescute la sol in hala si au program de iesire in aer liber); 2 – oua obtinute de la gaini crescute la sol, dar care nu ies din hala;  3 sunt ouale obtinute de la gaini crescute exclusiv in baterii. Nu este nici o diferenta intre ouale 1, 2 si 3 pentru ca gainile mananca acelasi tip de furaje. Singura diferenta tine de confortul gainilor.

Cat despre culoarea oualelor ; cele albe sunt ouate de gaini albe si cele brun roscate sunt ouate de gaini roscate. Simplu ca buna ziua ! Iar galbenusul cu cat este mai galben inseamna ca furajele cu care a fost crescuta gaina contin mai mult porumb. Asta e singura explicatie.

Si daca nu ma credeti, ascultati aici ce ne spune specialistul :

Dupa ce ne-am lamurit cum e treaba cu gainile si cu ouatul, am mers sa vizitam si centrul de  sortare si ambalare a oualelor de la Titu.

Este cel mai mare si modern centru de sortare si ambalare a ouslor din Romania si Sud-Estul Europei care proceseaza zilnic 1 milion de oua. Cererea e mare iar Familia Toneli desi este lider de piata tot nu face fata. Insa este in plin proces de extindere.

Sunt putini angajati dar multe masinarii. Totul e automatizat si nu trebuie sa fii mare specialist ca sa-ti dai seama ca intreaga cladire respecta toate standardele europene in domeniu de la curatenie pana la ambalarea produselor.

Procesul tehnologic e asa. In prima etapa de sortare se elimina automat ouale murdare sau sparte. In a doua etapa, un sistem de verificare cu ultrasunete scoate de pe linia de ambalare ouale cu fisuri si crapaturi invizibile cu ochiul liber.

Urmeaza dezinfectarea – oul nu se spala inainte de ambalare, pentru ca s-ar altera foarte repede. Apropo, nu mai spalati ouale pentru ca ele respira. Si sunt deja spalate aici la centru asa ca nu mai e nevoie, iar daca nu mai respira se strica mai repede !

Ultima etapa inainte de ambalare: cantarirea. Ouale sunt sortate pe categorii de greutate: S, M, L si XL si pleaca pe benzi diferite asa ca nu au cum sa se incurce.

Ambalate in caserole, isi continua drumul pana ajung pe mana celor doi roboti care le aseaza ordonat si rapid pe paleti. Apoi pleaca spre magazine.

Va spun sincer ca am plecat de acolo cu un sentiment de incredere. Incredere ca ouale care ajung in tigaie sunt absolut sigure. Povestile alea terifiante cu oua cu salmonella sunt basme. Dupa ce am vazut la centrul de sortare, pot sa spun cu mana pe inima ca ouale Toneli nu au cum sa fie contaminate cu absolut nimic.

Tot imi plac mie ouale, insa macar acum stiu ce mananc si de unde provin ouale, cum sunt ouate si procesate.

Si daca cumva va nelinisteste termenul de valabilitate al oualelor, aflati ca un ou este valabil cel putin timp de 28 de zile din momentul in care a fost ouat. Iar ouale din supermarket au stantata data expirarii. Suntem singura tara din Europa care stanteaza ouale cu data expirarii si singurii care tinem ouale in frigider. Asta e bine pentru ca prelungeste valabilitatea oualelor dar nu e musai sa le tinem la rece ca sa fie inca proaspete. Mofturi domne si pitici pe creier ! Chiar daca ouale sunt tinute la temperatura camerei pot fi consumate in siguranta si dupa 28 de zile. De parca la tara bunicile noastre nu tineau ouale sub pat, le mancau si erau bine mersi.

Noroc cu vizita asta ca acum mi-am scos din cap multe credinte romanesti si mi-am dat seama ca suntem un pic cam paranoici, alarmisti si pe alocuri chiar mai catolici decat Papa.

Sper sa va fie de folos informatiile din articol si de acum incolo sa fiti consumatori informati ca si mine. Ma simt doxa ! 🙂

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Evenimentele lunii noiembrie 2017

Ajutor am ramas fara dentist!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly