December 2nd, 2020

Avem nevoie de educatie sexuala?

Eu zic ca raspunsul la intrebarea asta e in mod cert un mare DA.

Daca ne uitam la televizor ne ia groaza. Romania este in topul tarilor europene la numarul de nasteri premature. Ce demonstreaza asta? O lipsa acuta de educatie. Daca ar fisa traim intr-o societate “normala” educatia ar trebui sa se faca in primii 7 ani “de acasa”.

Insa ce te faci ca, in ziua de azi, parintii sunt prea ocupati sa le asigure copiilor lor ziua de maine si numai de educatie nu le mai arde sau pur si implu nu mai au timp de asa ceva sau nu stiu cum se face. In societatea romaneasca multi parinti de adolescenti sunt plecati la munca in strainatate pentru a le asigura un viitor si o viata mai buna insa in goana dupa asta nu mai au timp sa petreca cu copiii lor sa le explice una si alta si sa le faca educatie cum se cuvine.

Couple_conflict

Si uite asa ajung copiii la scoala, insa uneori nici acolo nu primesc educatia care le-ar fi de un real folos pentru a adeveni niste adulti responsabili si adaptati la lumea in care traiesc. Apoi, vine adolescenta,  varsta la care tropaie hormonii in ei si sunt manati de anturaj sau de curiozitatile firesti sa descopere sexul. Insa din pacate nu au indrumarea necesara si foarte multe fete tinere ajung sa ramana insarcinate la varste mult prea fragede cand sunt inca niste copile. Mai exista si cazurile in care unii adolescenti ajung sa fie victime ale abuzurilor din partea membrilor familiei sau ajung pe mana retelelor de trafic de carne vie. In scoala, nu stiu daca se face educatie sexuala in adevaratul sens al cuvantului ci mai degraba la modul mecanicist.

Astfel ca, adulti fiind, ajung sa aiba o varianta foarte distorsionata a cee ce inseamna relatii intime. Si din pacate multe cupluri ajung sa se desparta de multe ori din cauze care au legatura cu partea intima, desi recunosc sau nu asta.

Din nefericire, comunismul si religia, ne-au marcat la nivel de societate, de constiinta si de felul in care ne raportam la viata intima intr-un mod foarte tragic. Iar “tarele” generatiei parintilor nostrii s-au cam transmis mai departe.

La nivel de societate avem o conceptie foarte distorsionata despre tot ceea ce tine de viata sexuala si de intimitate.

Din fericire, odata cu explozia de informatie legata de domeniul dezvoltarii personale, parca parca aceste lipsuri au inceput sa se mai corecteze. Cel putin acum avem acces la informatie si putem alege constient sa ne umplem golurile pe care le avem la nivel personal.

1-w8vcxAjbgw-Xf7f9OH_D1g-300x200

Consider ca educatia legata de sexualitate ar trebui sa inceapa din familie, din frageda puncie, de la parinti catre copii, ca sa nu mai ajunga adolescentii sa creada ca sexul este ceva murder, rusinos si sa ajunga sa-si reprime aceste trairi firesti. Apoi in scoala ar trebui sa se faca niste cursuri de dezvoltare personala pe partea asta in loc de atatea materii inutile si toceala in prostie. Ar trebui facut ceva in sens un pic mai relaxat si mai altfel decat abordarea clasica de ore de educatie sexuala.

Si din cate am observat, aceasta nevoie de educatie sexuala este mai acuta in mediul rural deact in mediul urban. Spre exemplu daca locuiesti in capitala nu e greu sa gasesti in sexolog in Bucuresti insa nu prea stiu cum sta situatia la tara.

Nu cunosc statistici, ca nu prea stam bine la capitolul asta, dar cred ca numarul cuplurilor care merg la un sexolog sau la un consilier matrimonial este inca destul de mic raportat, per ansamblu, la numarul cuplurilor care au probleme in viata de cuplu.

E inca inradacinata la romani conceptia ca daca ai probleme in viata de cuplu si mergi la un specialist inseamna ca nu esti bun. Asta e o manifestare clara de imaturittae emotionala si sexuala. Insa multi se feresc sa recunoasca ca au o problema si nu sunt obisnuiti sa ceara ajutorul unei persoane de specialiate in probleme intime. Exista inca multe bariere si multe retineri in acest sens si ar cam trebui sa mai terminam cu tabu-urile pe subiectul asta si sa avem curajul ca atunci cand nu stim prea multe sau credem ca avem o problema sa avem curajul de a apela la ajutor specializat.

Parerea mea este ca, mai bine incerci sa salvezi un cuplu mergand la consiliere sau la un terapeut, decat sa ajungi la o despartire din nestiinta si lipsa de comunicare. E si sexologia asta buna la ceva si ar trebui sa incepem sa-i apreciem mai mult beneficiile.

Sursa foto : http://richardhimmer.com, https://www.exquis.ro

madalina

Blogger, Vlogger, Youtuber, Instagrammer,TourGuide

Cum am descoperit muzica

Ce tip de vacanta ti se potriveste in functie de zodie

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow on Feedly